Sibiu, candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019
Județul Sibiu a depus dosarul de candidatură pentru a obține statutul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 18 August 2016, 19:41
După ce orașul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană , în anul 2007, acum județul Sibiu a depus dosarul de candidatură pentru a obține statutul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019.
Regiunea Sibiu, care a aplicat pentru acest titlu, este alcătuită din municipiul Sibiu, municipiul Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor.
În total acestea alcătuiesc o suprafață de 5.432 km2, cu peste 460.000 de locuitori și peste 300.000 de hectare de suprafață agricolă, anunță un comunicat de presă comun trimis astăzi de Consiliul Județean și Primăria Sibiu.
Dosarul de candidatură a fost depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), organismul care administrează platforma Regiune Gastronomică Europeană.
Documentul conține o scurtă prezentare a regiunii, cu evenimentele care au loc an de an în domeniul gastronomiei, dar și obiectivele, ariile de interes, produsele gastronomice specifice zonei și câteva dintre programele pe care regiunea Sibiu și le propune în acest moment pentru anul 2019, când dorește să poarte titulatura de Regiune Gastronomică Europeană.
Autoritățile sibiene au subliniat, în dosarul depus, faptul că și acum în regiunea Sibiu au loc, pe tot parcursul anului, diverse festivaluri și manifestări de cultură gastronomică, acestea fiind enumerate ca dovadă că gastronomia a fost și este un punct forte ale zonei.
Bugetul estimat al programului, pentru perioada 2017-2019, este de peste 8 milioane de euro.
Următorul pas va fi analiza dosarului Sibiului de către specialiștii Institutului menționat.
Apoi în 30 septembrie Sibiul își va susține candidatura, în cadrul unei vizitei în regiune a reprezentanților IGCAT. Practic, regiunea Sibiu va afla cel mai târziu la sfârșitul acestui an dacă va purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.
“E o şansa extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente şi de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european.
Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potenţial de atracţie turistică.
Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban și cel rural, pentru că oamenii din judeţul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât şi de consumatori, lucru dovedit de succesul multor iniţiative culinare ale instituţiilor de interes judeţean.
O recunoaştere importantă a venit deja în 2015 din partea Comisiei Europene care a acordat zonei Mărginimea Sibiului titlul de „Destinaţie europeană de excelenţă pentru turism şi gastronomie; iată deci o direcţie de dezvoltare în care merită investit.” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
La rândul său, primarul Sibiului, Astrid Fodor a spus că Sibiu-Regiune Gastronomică Europeană în 2019 “este un program ambițios pentru că nu implică o singură entitate, ci mai multe instituții care vor lucra împreună pentru un program de care va beneficia întreaga regiune și deci reprezintă un exercițiu important al colaborării interinstituționale în folosul comunității.
Beneficiile principale pe care le anticipăm sunt în primul rând de ordin economic, prin încurajarea producătorilor și afacerilor locale în domeniul producerii hranei și în domeniul culturii gastronomice ca motor de dezvoltare.
Obiectivele secundare ale programului sunt în domeniul turismului și sănătății comunității. Sper că acest program va fi un impuls bun pentru regiune, dar acest lucru depinde de toți actorii implicați în implementarea sa, inclusiv de comunitate.”