Sfaturi și recomandări pentru evitarea exceselor alimentare de sărbători
Medicii recomandă, de asemenea, asortarea mâncărurilor tradiționale pe bază de carne cu legume și fructe proaspete din belșug.
Articol de Adriana Turea, 25 Decembrie 2024, 10:43
Pentru mulți dintre români, sărbătorile sunt prilejul perfect pentru excese alimentare, de aceea medici îndeamnă la moderație, pentru a evita eventualele complicații medicale care pot apărea.
Mesele sunt pline cu sarmale, cârnați, cozonac, friptură de porc și suntem tentați să combinăm alimentele, fără să mai ținem cont de consecințe.
Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, recomandă să facem pauză între felurile de mâncare de cel puțin o oră, pentru a da timp stomacului să digere alimentele.
Alis Grasu: Se va gusta câte puțin din alimentele preferate, dar criteriul de bază este ca porțiile să fie cât mai mici, astfel încât să se poată gusta din aproape toate preparatele. Se vor evita asocierea de preparate greoaie, carnea tocată cu carnea la cuptor, cu lebărul, cu caltaboșul, cu cârnatul, stropite din plin cu vin sau alte băuturi alcoolice, tocmai pentru a nu suprasolicita organismul. Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să-și urmeze dieta cu strictețe, să evite abuzurile sau încercările de a scăpa puțin de interdicțiile medicale în această perioadă.
Medicii recomandă, de asemenea, asortarea mâncărurilor tradiționale pe bază de carne cu legume și fructe proaspete din belșug.