Sfaturi şi idei pentru a creşte siguranţa online
Siguranţa pe internet a fost miercuri tema unei conferinţe de presă organizate de mai mulţi responsabili în domeniu.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Noiembrie 2024, 13:24
Siguranţa pe internet a fost miercuri tema unei conferinţe de presă organizate de mai mulţi responsabili în domeniu. Întâlnirea a avut loc în contextul în care cresc în mod constant atacurile informatice, fraudele pe internet, iar românii folosesc tot mai mult serviciile bancare digitale şi telefoanele inteligente. Specialiştii Asociaţiei Române a Băncilor, ai Poliţiei Române şi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică au oferit o serie de sfaturi şi idei pentru a creşte siguranţa online.
Alex Buzică are detalii: ”În cadrul conferinţei de presă au luat cuvântul experţi în securitate cibernetică, reprezentanţi ai pieţei bancare şi autorităţi din domeniul siguranţei publice. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor au prezentat măsurile pe care instituţiile financiare le implementează pentru a securiza tranzacţiile şi datele clienţilor, iar Poliţia Română a oferit sfaturi practice pentru utilizatorii platformelor de cumpărături.
Sorin Stănică, comisar şef IGPR: ”Peste 90% din atacurile care vizează utilizatorul individual pleacă de la o tentativă de phishing. Peste toate tehnologiile adversarul numărul unu în momentul de faţă este eroarea umană: un moment de neatenţie, o serie de factori... Faimoasele mesaje care ne vin, de exemplu, cu colete. Da, am primit un colet, ai de plătit o taxă de 1,50 lei ca să-ţi ridici coletul. Din păcate, în ultimii doi ani, digitalizarea şi tehnologia au facilitat un nou tip de fraudă, ceea ce se numeşte fraudele cu investiţii. Ce au comun toate aceste încercări de fraudare? Autorii încearcă să ne scoată din zona raţională, să ne genereze o emoţie.”
Proiectul "Siguranţa online" îşi propune să desfăşoare campanii de informare şi conştientizare la nivel naţional, inclusiv workshop-uri, seminarii şi materiale educaţionale distribuite pe platformele de social media şi în mass-media tradiţională.
Prezent la conferinţa de astăzi, Mihai Rotariu, un reprezentant al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, a precizat că instituţia sa nu are atribuţii în zona dezinformării. El a răspuns unei întrebări în acest sens, în contextul în care în ultimele zile în mass-media au fost publicate o serie de informaţii din care reiese că anumiţi candidaţi la Preşedinţia României ar fi apelat în campaniile derulate pe platformele de socializare la ferme de troli şi la conturi false pentru a se promova.”/editor Florin Lepadatu/