Sezonul protestelor a început
Agricultorii au protestat în Piaţa Victoriei, cerând acordarea restanţelor la subvenţii şi reducerea accizei la motorină. Profesorii au pichetat Palatul Parlamentului.
Articol de Sorin Solomon, 11 Mai 2010, 14:27
Agricultorii au protestat în Piaţa Victoriei, cerând deblocarea accesului la fondurile europene, acordarea restanţelor la subvenţii, reducerea accizei la motorină şi combaterea evaziunii fiscale.
Protestatarii au purtat pancarte pe care scria "Vrem motorină pentru agricultură la preţ european", "În loc de sprijin financiar, numai minciuni", "Stop munca la negru", informează Mediafax.
Agricultorii au adus cu ei o fanfară şi un grup de tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale de căluşari.
Protestatarii au cerut demiterea conducerii Ministerului Agriculturii, pe care o acuză că nu a luat măsuri pentru ieşirea din criză a sectorului.
Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a precizat că protestul agricultorilor nu are nicio legătură cu acordul încheiat cu FMI, agricultorii ieşind în stradă pentru combaterea evaziunii fiscale şi accesarea fondurilor europene.
Liderul Agrostar a mai spus că fermierii iau subvenţiile cu un an întârziere.
"Subvenţiile se iau cu întârzieri de un an, noi credităm guvernul României cu banii noştri, iar agricultorii se împrumută la bănci cu dobânzi foarte mari", a precizat Nicolae Ştefan.
Acesta a mai spus că mai mult de jumătate dintre fermierii români sunt în pragul închiderii activităţii din cauza scăderii dramatice a vânzării produselor agroalimentare.
Sindicatele din învăţământ avertizează că ar putea declanşa grevă generală
Aproximativ 100 de sindicalişti din învăţământ au pichetat Palatul Parlamentului, cadrele didactice fiind nemulţumite de reducerea salariilor anunţată după negocierile cu FMI şi de proiectul Legii educaţiei.
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, a declarat că dacă se reduc salariile cu 25 la sută un debutant din învăţământ va lua 850 de lei brut, ceea ce înseamă că va primi efectiv 600 de lei, foarte puţin pentru a putea trăi.
Liviu Pop a precizat că federaţiile sindicale din învăţământ se întâlnesc miercuri, să decidă data grevei generale şi alte proteste.
Federaţiile din învăţământ au anunţat că vor picheta, de marţi până joi, timp de două săptămâni, sediul Parlamentului, profesorii fiind nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare anunţate în urma negocierilor cu delegaţia FMI.
"În învăţământ am făcut deja reduceri de posturi. Reducerea cu 25 la sută a salariilor ar însemna o scădere a calităţii în educaţie, deoarece la noi salariile sunt făcute pe finanţarea per elev", a mai spus Liviu Pop.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, declara, duminică, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că nu admite curba de sacrificiu invocată de preşedintele Traian Băsescu şi anunţa că sindicaliştii din educaţie vor începe acţiunile de protest.
El atenţiona că dacă lucrurile nu se vor schimba, va fi demarată şi greva generală, la sfârşitul anului şcolar.
Confederaţiile sindicale s-au arătat nemulţumite de aceste măsuri, anunţând deja că în 19 mai aproximativ 40.000 de sindicalişti vor participa la un miting de amploare în Piaţa Victoriei.
Sindicatele iau în calcul declanşarea grevei generale în fiecare sector bugetar la sfârşitul lunii mai.
Liderul CNSRL Frăţia, Marius Petcu, declara că sindicaliştii încearcă atenuarea măsurilor de austeritate anunţate de Guvern şi preşedinte.
Marius Petcu a spus că, dacă vor fi aplicate măsurile aşa cum au fost anunţate de preşedintele Traian Băsescu, sindicaliştii le vor acţiona în justiţie şi vor cere blocarea lor la Curtea Constituţională.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a precizat că sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi.