Sesizările, ”la baza majorității dosarelor de corupție”
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat astăzi că 83% din dosarele din acest an anului au la bază denunţuri venite de la cetăţeni şi de la instituţii publice.
Articol de Oana Bâlă, 26 Noiembrie 2014, 14:34
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat astăzi că 83% din dosarele constituite în primele zece luni ale anului au la bază denunţuri şi sesizări venite de la cetăţeni şi de la instituţii publice altele decât serviciile de informaţii.
Ea a mai apreciat că încrederea publică în DNA a crescut, lucru care se vede în creşterea numărului de denunţuri de la cetăţeni cu peste 60%.
Laura Codruţa Kovesi a făcut aceste declaraţii la o conferinţă privind lupta anticorupţie în cadrul căreia a vorbit şi despre procedura de numire a procurorului şef al DNA, pe care o consideră una dintre cele mai dificile probleme.
”Întotdeauna a existat o suspiciune că implicarea ministrului justiţiei şi implicarea preşedintelui României în procedura de numire nu este o procedură care să asigure toate garanţiile de independenţă cu privire la stabilitatea instituţiei, Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a oricărei structuri de partid din Ministerul Public.
"Nicăieri în Europa nu este un model care să fie unanim acceptat de toate părţile. Ceea ce este important este din punctul meu de vedere ca procedura de numire în aceste funcţii de conduceere să fie asumată de toţi participanţii din sistemul judiciar şi nu numai. În al doilea rând, cred că este un subiect care trebuie pus în discuţie atât în cadrul sistemului judiciar, dar şi în cadrul societăţii civile şi pus în dezbatere publică”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.
Siguranța națională, ”afectată de corupție”
La conferinţa despre lupta anticorupţie a participat şi preşedintele ales Klaus Iohannis.
El a afirmat că cea mai mare problemă de siguranţă naţională a României este de departe corupţia, care pe termen lung duce la regres, segregare şi la o răsturnare a valorilor.
Klaus Iohannis a mai spus că preşedintele trebuie să fie cel dintâi promotor al statului de drept şi că îşi doreşte sporirea performanţei DNA la nivel local.
”Ca preşedinte al României voi milita ca justiţia, instituţiile de control financiar-fiscal să coopereze prin folosirea tuturor mijloacelor aflate la dispoziţie pentru a recupera prejudiciile generate de corupţie, de a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de către instituţiile abilitate”, a mai spus Klaus Iohannis.