"Sesizări puţine" în eventualele fraude cu fonduri europene
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost Invitat la "Apel matinal".
Articol de Simona Şerbănescu, 19 Martie 2013, 12:31
După adoptarea Legii 176 din 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, în perioada septembrie 2010 - decembrie 2012 ANI a finalizat peste 4.000 de dosare, dintre care 3.714 au fost clasate deoarece sesizările primite nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, intrau în competenţa altor instituţii, faptele sesizate nu s-au confirmat sau au fost afectate de termenele de prescripţie.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, invitat la Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi, a declarat că sunt multe dosare de incompatibilitate şi de conflicte de interese instrumentate de ANI cu decizii definitive care au rămas definitive.
"Sunt foarte multe cazuri care au rămas definitive, fie prin necontestarea actului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, fie prin decizii definitive şi irevocabile la instanţele de judecată. Sunt aproximativ 220 de cazuri în care instituţia noastră a avut câştig de cauză în peste 94,6% din aceste dosare. Sunt aproximativ 220 de cazuri în care instituţia noastră a avut câştig de cauză în peste 94,6% din aceste dosare", a afirmat preşedintele ANI.
Potrivit ultimului raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, anul trecut agenţia a constatat 165 de cazuri de incompatibilitate, 95 de conflicte de interese administrative şi penale, precum şi 38 de cazuri care se referă la constatarea indiciilor privind săvârşirea unor fapte penale.
În privinţa dosarelor instrumentate de ANI în care sunt cercetate eventuale fraude cu fonduri europene, numărul este redus, deoarece sesizările sunt foarte puţine, spune Horia Georgescu.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate spune că sunt necesare modificări legislative pentru funcţionarea ANI, "mai ales în materia conflictului de interese, unde legislaţia şi-a atins limitele şi trebuie să suporte modificări pentru a putea avea finalitate în procesul de recuperare a produselor conflictului de interese".
"În special regimul sancţionatoriu trebuie schimbat pentru fincţionarii sau demnitarii care se află în situaţia de conflcit de interese", a mai adăugat Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Horia Georgescu.