Sesizarea CCR în privinţa legii educaţiei "nu se impune"
Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituţională în privinţa Ordonanţei de Urgenţă care aduce modificări legislaţiei din domeniul educaţiei.
Articol de Mira Gomboş, 21 Septembrie 2014, 08:01
Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituţională în privinţa Ordonanţei de Urgenţă care aduce modificări legislaţiei din domeniul educaţiei, aşa cum au cerut mai multe organizaţii ale societăţii civile.
Într-un comunicat de presă al instituţiei conduse de Victor Ciobea se arată că acest demers nu se impune.
Meditaţiile plătite de stat pentru absolvenţii care nu au luat Bacalaureatul, posibilitatea oferită celor care nu au diplome de Bacalaureat să se înscrie în colegii din cadrul învăţământului superior şi aşa-numitul mandat pe viaţă al rectorilor sunt cele mai importante puncte asupra cărora organizaţiile neguvernamentale din învăţământ au atras atenţia Avocatului Poporului, solicitând atacarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei 49.
În răspunsul dat petiţionarilor, instituţia condusă de Victor Ciorbea precizează că, potrivit ordonanţei în cauză, statul va finanţa meditaţiile pentru cei care nu au luat Bacalaureatul, dar acestea pot fi suportate şi din alte surse.
În ceea ce priveşte accesul la învăţământul superior fără diplomă de Bacalaureat, Avocatul Poporului atrage atenţia că, şi conform legii de bază privind educaţia, numărul 1 din 2011, cursurile postliceale pot fi transformate în credite unversitare, cu acordul Senatului instituţiei, dacă absolventul îşi iau diploma de Bacalaureat.
Şi acuzaţia petenţilor că Ordonanţa 49 statuează mandatul pe viaţă al rectorilor prin faptul că aceeaşi persoană poate ocupa de două ori consecutiv, pe câte patru ani, funcţia respectivă, a fost demontată de Avocatul Poporului, care susţine că textul de lege asigură alternanţa tocmai prin limitarea la două mandate succesive de rector pentru o persoană.