Sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia
Sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor române.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Iunie 2018, 16:30
Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Parlamentului şi ai Ministerului Justiţiei au participat, la Veneţia, la sesiunea plenară a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, cunoscută prin numele Comisia de la Veneţia.
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi de ieri a vizat modificarea legilor justiţiei din România. Consilierul prezidenţial, Bogdan Dima, a susţinut în plenul reuniunii că pachetul legislativ prezintă multiple deficienţe, iar conţinutul poate şi trebuie să fie îmbunătăţit substanţial. El a dat ca exemple controlul şefului ierarhic superior asupra tuturor soluţiilor date de procurori sau crearea secţiei speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi.
Consilierul Bogdan Dima a spus Comisiei de la Veneţia că legile au un impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar din România, pentru că au apărut modificări care pot permite pensionarea magistraţilor la 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie.
Un alt punct criticat a fost eliminarea avizului CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanţelor şi parchetelor, decizia urmând să ţină doar de ministrul justiţiei. De asemenea, consilierul prezidenţial a menţionat că este diminuat rolul CSM de garant al independenţei justiţiei.
Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, având în vedere situaţia actuală din România, şeful statului, Klaus Iohannis, consideră că adoptarea unei opinii interimare a Comisiei de la Veneţia cât mai curând posibil este extrem de necesară şi va avea o importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România.
A fost prezent la Veneţia şi preşedintele comisiei parlamentare pentru legile justiţiei, Florin Iordache. El a declarat că recomandările Comisiei de la Veneţia au fost şi rămân foarte importante pentru România şi a reafirmat că cele trei legi ale justiţiei sunt în concordanţă cu standardele acestui for. Deputatul Florin Iordache a precizat pentru Radio România Actualităţi:
Florin Iordache: Recomandările Comisiei de la Veneţia au fost şi sunt în continuare foarte importante. Chiar şi în adoptarea Constituţiei României s-a cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Aşteptăm şi noi să vedem opinia. Eu cred că va fi o opinie favorabilă, pentru că aşa cum arată legile în acest moment, în urma unei largi consultări publice corespund standardelor şi cerinţelor Comisiei de la Veneţia, dar să aşteptăm şi raportul preliminar, dar mai mult să /aşteptăm/ raportul din luna octombrie.