Sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor pentru modificări legislative în privința urșilor
Specialiștii atrag în continuare atenția că animalele sălbatice nu trebuie în niciun caz hrănite, iar excursiile solitare, mai ales în zonele de pădure, nu sunt recomandate.
Articol de Radiojurnal, 15 Iulie 2024, 06:52
Camera Deputaţilor a fost convocată pentru luni, 15 iulie, în sesiune extraordinară pentru a adopta o serie de modificări legislative în privința urșilor din pădurile României. Deciziile vor permite, între altele, vânarea a aproape 500 de urși în zonele în care aceștia pun în pericol viața oamenilor.
În pădurile României trăiesc în prezent în jur de 8.000 de urși, însă habitatul natural nu poate asigura hrană decât pentru jumătate dintre ei, a atenționat la Radio România Actualități fostul ministru al mediului, Tánczos Barna.
"Nu există o soluție minune, singură vânătoarea nu va rezolva problema, dar problema poate fi rezolvată prin acel pachet de măsuri care pe de o parte ajută fermierii să îşi protejeze culturile, şi aici ministerul trebuie să finalizeze proiectele și să finanțeze proiectele care stau pe masa ministerului de un an și jumătate aproape, deci, acele proiecte depuse de fermieri, peste 4.000 de fermieri care încearcă să își protejeze prin garduri electrice fermele, culturile, stânele trebuie finanțate. Trebuie să venim cu educația turiștilor, educația fermierilor. Trebuie să avem studii periodice, din doi în doi ani de zile să avem studiu cu privire la evoluția fenomenului", a spus Tánczos Barna.
Problema înmulțirii urșilor și a prezenței tot mai dese a acestora în zonele locuite a fost readusă în discuție după tragedia tinerei ucise săptămâna trecută de o ursoaică pe un traseu turistic circulat din Munții Bucegi.
Specialiștii atrag în continuare atenția că animalele sălbatice nu trebuie în niciun caz hrănite, iar excursiile solitare, mai ales în zonele de pădure, nu sunt recomandate.