Serviciile SMURD civile ar putea fi preluate de către ISU
Echipajele SMURD civile din judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu aşteaptă votul Senatului.
Articol de Radiojurnal, 31 Martie 2019, 15:34
Echipajele SMURD civile din judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu aşteaptă votul Senatului, ca for decizional, pentru adoptarea legii care prevede preluarea personalului angajat de către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă.
Este singura variantă pentru ca aceste servicii să poată supravieţui, după ce primăriile au anunţat că nu le mai pot susţine salariile.
Secretarul de stat din cadrul MAI, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat astăzi, la Tîrgu Mureş, că desfiinţarea serviciilor SMURD civile ar duce la pierderea de vieţi omeneşti.
Reporter: Marcela German - Legea care a trecut săptămâna aceasta de Camera Deputaţilor se referă la preluarea personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD aflate în subordinea primăriilor în cinci judeţe - a explicat doctorul Raed Arafat.
Raed Arafat: Aceste echipe au fost înfiinţate înaintea Legii sănătăţii şi care erau echipe finanţate de primării pentru personal, de bugetul de stat pentru combustibil şi materiale sanitare. În ultimii doi ani, am început să avem presiuni din partea primăriilor că nu mai pot să susţină aceste echipaje; judeţul Iaşi l-a desfiinţat integral, de exemplu.
Reporter: Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, serviciile SMURD civile nu sunt în pericol în acest moment, pentru că beneficiază de sprijinul consiliilor judeţene, aşa cum se întâmplă şi în Mureş.
Raed Arafat: Până la preluarea lor, Consiliul Judeţean Mureş, de exemplu, a sprijinit primăriile ca să nu trebuiască să... după noi vine Hunedoara şi Sibiu, şi mai avem Arad şi Maramureş, care mai au câte două - trei echipe. Dacă s-ar desfiinţa, pleacă cam 60% din echipele Smurdului din judeţ. Ar muri oameni, imediat!
Reporter: În Mureş, 8 din cele 13 echipaje SMURD sunt finanţate de la bugetele locale, iar anual, fiecare echipaj intervine la circa 1400 de cazuri, timpul de răspuns fiind astfel mult redus.