Serviciile medicale de bază, "necunoscute de mulţi asiguraţi"
O parte a asiguraţilor nu cunosc drepturile conferite de noile prevederi ale pachetului de servicii medicale de bază, care urmează să intre în vigoare în luna aprilie.
05 Februarie 2014, 14:00
Cu două luni înainte de intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, specialiştii avertizează că o mare parte a asiguraţilor nu cunosc drepturile conferite de noile prevederi.
După cum relatează redactorul Radio România Actualităţi, Marilena Frâncu, principalele modificări ţin, printre altele, de eliberarea spitalelor de servicii nejustificate sau de rolul pe care îl vor avea medicii de familie.
Reporter: Ştiţi ce conţine pachetul de baza în sănătate?
Interlocutor: Nu. Despre ce este vorba? Nu, n-am auzit.
Reporter: Medicul de familie va avea mult mai multe atribuţii. Ştiţi?
Interlocutor: Nu. N-am auzit. N-am auzit şi nici nu mă interesează, fiindcă, dacă este de bază, este oferit de stat şi statul nu oferă nimic bun. Cele mai bune sunt cele private şi dacă păţeşti ceva plăteşti.
Interlocutor: Nu ştiu nimic. Am auzit, dar nu m-am informat. Sunt separate, cam după posibilităţi.
Actualul proiect prevede în mod deosebit trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistare precoce a bolilor, pentru a descărca spitalele de servicii nejustificate.
Se doreşte o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte accesarea serviciilor şi traseul pacientului, medicul de familie rămânând poarta de intrare în sistem.
Astfel, medicina de familie trebuie privită prin două componente majore: prevenţia şi partea de acordare de servicii medicale obişnuite.
Prin serviciile de prevenţie, separate de restul consultaţiilor, medicul de familie va depista riscurile de îmbolnăvire pe care le are un cetăţean prin efectuarea unei riscograme.
În ceea ce priveşte serviciile în ambulatoriu, noul pachet introduce consultaţiile multidisciplinare de specialitate pentru categorii restrânse de pacienţi cu afecţiuni complexe, astfel încât aceştia să beneficieze de evaluarea stării de sănătate de la mai multe echipe de specialişti.
Spre exemplu, un pacient cu diabet, care are complicaţii oftalmologice, neurologice, cardiologice şi renale, o dată pe an se va asigura o consultaţie multidisciplinară, în care echipa de medici din mai multe specialităţi va discuta cazul respectiv pentru a stabili conduita terapeutică.