Serviciile de ambulanţă, "în plină reorganizare"
În judeţul Botoşani, doar şase medici le stau la dispoziţie celor 450.000 de locuitori, iar ambulanţe de zeci de mii de euro nu pot fi folosite din cauza lipsei de personal de specialitate.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 11 Aprilie 2011, 17:21
Serviciile de ambulanţă sunt în plină reorganizare, după ce activitatea lor a trebuit suplimentată ca urmare a desfiinţării câtorva zeci de spitale din ţară.
Lipsa de personal semnalată cu mai mult timp în urmă se resimte tot mai puternic în mai multe judeţe, după cum transmit corespondenţii România Actualităţi şi după cum confirmă preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş.
Până la sfârşitul săptămânii, se adună date din ţară pentru discuţia situaţiei şi cu Ministerul Finanţelor legată de bugetul alocat direcţiilor sanitare pentru serviciile de ambulanţă, în principal, în ceea ce priveşte personalul.
În Botoşani, doar şase medici le stau la dispoziţie celor 450.000 de locuitori.
Ambulanţe de zeci de mii de euro nu pot fi folosite din cauza lipsei de personal de specialitate.
Deşi a primit patru ambulanţe de câte 30.000 de euro fiecare, Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Botoşani foloseşte doar două, una la Dorohoi pentru 10 consultaţii la domiciliu lunar, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, iar alta este cedată Centrului de Permanenţă de la Bucecea.
Lipsa medicilor a lăsat celelalte două maşini în garaj pentru o perioadă nedteerminată, astfel încât, în prezent, serviciile de urgenţă sunt asigurate cu şapte maşini şi doar un medic pe tură pentru 450.000 de locuitori.
Situaţia a apărut la 1 aprilie, după ce două dintre cele două cadre medicale au plecat la cursuri pentru şase luni, iar alte două sunt în concediu fără plată pentru un an.
Un alt medic este director medical şi nu poate fi plătit decât pentru gardă de noapte, iar un al şaselea medic este în concediu de studii până la mijlocul lunii aprilie.
La serviciul judeţean de ambulanţă sunt angajaţi opt medici, dintr-un necesar de 10, deşi în judeţele vecine, serviciile funcţionează cu cinci medici pe tură, ajutaţi de echipaje Smurd cu medic, autorităţile sanitare din Botoşani spun că situaţia nu este una nouă şi că populaţia nu va avea de suferit.
"Ne descurcăm cu personalul pe care-l avem, pentru că nu toţi pacienţii necesită prezenţa unui medic. Ei se pot adresa şi medicilor de familie şi nu toate urgenţele sunt atât de dificile", a declarat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.
Numărul asistenţilor, în scădere
În astfel de situaţii, pacienţii nu numai că vor trebui să aştepte mai mult salvarea, dar vor fi trataţi, în cele mai multe din cazuri, de un asistent, în timp ce medicii vor ajunge numai la cazurile grave sau deloc, dacă singurul medic disponibil este nevoit să însoţească un bolnav grav la un spital din alt judeţ.
Însă şi numărul asistenţilor este în scădere.
În acest an, trei asistenţi au plecat la muncă în străinătate şi alţi cinci au depus deja actele pentru spitale din Franţa, Italia sau Germania.
Liliana Mateiciuc, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, spune că, în cazurile speciale, unitatea este ajutată de două echipaje de prim ajutor din cadrul SMURD.
"În timpul zilei, vom avea trei echipaje, iar noaptea, două echipaje, pentru zona respectivă urmând să completăm cu un echipaj în caz de forţă majoră de la Botoşani. În ajutorul nostru vine echipajul EPA SMURD Dorohoi, care, pe timp de zi, începând cu luna aprilie, va lucra la punctul de lucru Truşeşti", a declarat Liliana Mateiciuc.
Pentru ca toată populaţia judeţului să aibă acces la serviciile medicale, autorităţile sanitare au mai solicitat serviciului SMURD să înfiinţeze încă două echipaje de prim ajutor la Săveni, dar şi la Truşeşti, acolo unde spitalul a fost desfiinţat şi unde a fost detaşat temporar un echipaj de la Dorohoi.
Deşi trece printr-o perioadă dificilă, serviciul judeţean de ambulanţă nu a acceptat niciun medic din cei 10 redistribuiţi în urma închiderii celor trei spitale din judeţul Botoşani.