Sentinţa în cazul dosarului "Zambaccian", amânată
Procurorii DNA au cerut pedeapsa cu închisoare cu executare pentru Adrian Năstase, acuzat de luare de mită şi şantaj, soţia acestuia şi Irina Paula Jianu, acuzată de dare de mită şi spălare de bani.
Articol de Diana Surdu, 20 Martie 2012, 16:38
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat marţi că va amâna pronunţarea sentinţei în dosarului "Zambaccian", stabilind data de 30 martie pentru a da o hotărâre.
Acuzaţi sunt fostul premier Adrian Năstase, soţia sa, Dana Năstase, şi fostul inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu.
După aproape doi ani de la momentul trimiterii în judecată, procurorul de caz al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut, la ultimul termen al dosarului, pedepse cu închisoarea cu executare pentru cei trei acuzaţi.
Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj, Dana Năstase de complicitate la cele două infracţiuni, iar Irina Paula Jianu de dare de mită şi spălare de bani.
Pentru luare de mită legea prevede între trei şi zece ani, însă judecătorii pot opta şi pentru pedeapsa cu suspendare sau chiar şi achitare.
Procurorii au susţinut că cele două acuzaţii de corupţie pentru care a fost judecat Adrian Năstase sunt probate atât de interceptările de la dosar, cât şi de actele şi expertizele contabile, care dovedesc aducerea unor importuri din China prin societatea Vercon.
Procurorul de şedinţă a mai arătat că Adrian Năstase a primit mai multe sume de bani în bunuri de la Irina Jianu, transporturi făcute din China.
Avocaţii lui Adrian Năstase susţin că dosarul este fabricat
Anchetatorii au precizat că iniţial aceste bunuri au fost depuse la ambasadă, livrate ulterior pe cale maritimă în 2002, 2003 şi 2004, în perioada când Adrian Năstase era prim-ministru al României.
Apărătorii fostului premier au cerut achitarea clientului lor, reinterând faptul că dosarul este fabricat de procurorii anticorupţie, întrucât are tentă politică.
Mai mult, unul dintre apărători a arătat mai multe bancnote de 100 de dolari despre care DNA spune că ar fi fost transmise de familia Năstase fostului consul al României în China, Ioan Păun, şi că, spun avocaţii, ar fi fost tipărite ulterior perioadei în care procurării susţin că Adrian Năstase ar fi comis faptele de care este acuzat.
Fostul premier a primit deja o pedeapsă cu executare în 30 ianuarie, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la doi ani în "dosarul Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a anunţat deja că va ataca decizia respectivă cu recurs.