Senatul, "supremul garant al democraţiei"
Şedinţa solemnă a Senatului, la 150 de ani de la înfiinţare, a prilejuit discursuri ale invitaţilor care au punctat rolul şi priorităţile instituţiei în perioada următoare.
Articol de Alina Stănuţă, 17 Iunie 2014, 13:03
Şedinţa solemnă a Senatului, la 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei, se desfăşoară la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Participă, printre alţii, foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta, Patriarhul Daniel, preşedintele Academiei Române, foştii preşedinţi ai Senatului.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a deschis Şedinţa solemnă, a vorbit despre rolul acestei instituţii şi şi-a stabilit ca prioritate redefinirea Senatului ca o instituţie a regiunilor, pentru o profundă reînnoire a statului.
Din partea Camerei Deputaţilor a vorbit vicepreşedintele Viorel Hrebenciuc.
El s-a referit la sporirea eficienţei Senatului şi a capacităţii de reprezentare a tuturor cetăţenilor.
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu spunea că i se pare normal ca, o dată la 10-15 ani, să se revizuiască Legea Fundamentală, pledând pentru păstrarea sistemului bicameral, aceasta fiind o dovadă clară a democraţiei.
Accentul trebuie pus pe rolul şi activitatea comisiilor senatoriale, a susţinut şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.
Prezentă la aniversarea Senatului, Principesa Margareta, cea care reprezintă Casa Regală a României a spus că Senatul trebuie să fie o instituţie a viitorului şi supremul garant al democraţiei.
Alocuţiunea Principesei Margareta: "Senatul a fost construit acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simţului datoriei şi a patriotismului. Instituţia a fost creată de strămoşii noştri pentru a asigura libertăţi publice şi pentru a aduce echilibru şi moderaţie. Camera Superioară a parlamentului este o instituţie a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaţilor, supremul garant al democraţiei şi libertăţilor noastre de mâine. Senatul este expresia identităţii naţionale şi a devenirii noastre statale.
"În jubileul de astăzi se regăseşte fiecare român în parte, de aceea Familia Regală stă acum, ca şi la început, alături de Camera Superioară a parlamentului, cu dinamism şi speranţă. În Constituţia din 1866, regele Carol I a susţinut introducerea instituţiei Senatului şi componenţa sa electivă. Camera Superioară a parlamentului a fost prezentă la proclamarea independenţei în 1877, la proclamarea regatului în 1881, la aniversarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, în anul 1906.
"În timpul Primului Război Mondial, Senatul s-a alăturat Familiei Regale în refugiul de la Iaşi. Acolo, a primit din partea regelui Ferdinand misiunea de a da neamului o nouă viaţă naţională şi de a colabora, coopera în statornicirea frontierelor fireşti ale unei Românii noi, sporită în întindere şi înălţate în prestigiu"
Şedinţa solemnă a Senatului este transmisă în direct de site-ul politicaromaneasca.ro