Senatul a decis ca vârsta de pensie să rămână 65 de ani
Plenul Senatului a respins cererea de reexaminare a legii pensiilor, formulată acum o lună de preşedintele Traian Băsescu, care solicita ca femeile să se poată pensiona la 63 de ani.
10 Noiembrie 2010, 14:08
Plenul Senatului a respins cererea de reexaminare a legii pensiilor, formulată acum o lună de preşedintele Traian Băsescu.
Legea pensiilor este unul din actele normative prioritare pentru ca România să primească următoarea tranşă a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional, dar preşedintele dorea reexaminarea ei din perspectiva vârstei de pensionare a femeilor.
În plenul Senatului au fost, de fapt, două voturi separate.
Întâi, pe raportul comisiei de muncă, respins cu majoritate de voturi.
Raportul avea anexate 93 de amendamente, admise în comisie, unde opoziţia are majoritatea.
Între acestea au fost punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, scăderea vârstei de pensionare sub cea solicitată în cererea de reexaminare, precum şi reducerea numărului de ani de cotizare.
A fost un moment de confuzie.
O parte dintre senatori au considerat că cererea de reexaminare a trecut, implicit, prin respingerea raportului, însă, după intervenţii lămuritoare la microfon, s-a dat un vot doar pe articolul 53 privind vârsta de pensionare, vizat în cererea de reexaminare.
Au fost 57 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă".
Pentru a trece, era nevoie de 69 de voturi, fiind o lege organică.
Vârsta de pensionare rămâne la 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, aşa cum a fost adoptată la Cameră, însă forma finală va fi hotărâtă tot la Camera Deputaţilor, care este Camera decizională.