Senatul a adoptat proiectul privind stabilirea salariilor minime adecvate
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește anual, prin actualizare periodică.
Articol de Alina Stănuţă, 07 Octombrie 2024, 22:32
Senatul a adoptat cu largă majoritate proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, care transpune directiva europeană în domeniu.
Statele membre au termen de transpunere a documentului european până la 15 noiembrie, acesta vizându-i pe toți salariații care își desfășoară activitatea în mediul public și privat.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește anual, prin actualizare periodică și se aplică de la 1 ianuarie, prin hotărârea Guvernului, după consultarea sindicatelor și patronatelor reprezentative la nivel național.
Documentul adoptat de Senat cu o largă majoritate mai prevede că formula prin care se va calcula anual salariul minim brut pe țară cuprinde și indicatorii statistici comunicați de INS, dar și de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Președintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cristian Niculescu Țăgârlaș, arăta că anterior deciziei din Parlament au existat mai multe negocieri pentru a se menține echilibrul între presiunea sindicatelor și concepțiile patronatelor.
Cristian Niculescu Țăgârlaș: Am stabilit, în urma unor negocieri și a unor amendamente, a unei marje de negociere între 47% și 52% din salariul mediu pe economie și asta pentru că era foarte important ca salariul minim pe economie adecvat să aibă o acoperire în productivitate. Fără existența unui echilibru între productivitate și valoarea financiară a salariului am putea ajunge la situații macroeconomice nefericite pentru România.
Din opoziție, USR a criticat anumite prevederi ale documentului.
Irineu Darău, senator: Din păcate, proiectul de lege care ar trebui să transpună un tratament echitabil privind salariul minim nu include în formula de calcul un indicator pe care noi îl considerăm vital, și anume, coșul minim de bunuri și servicii necesar pentru un trai decent. Deși directiva europeană subliniază importanța negocierilor colective în stabilirea salariilor minime, măsurile concrete din această inițiativă sunt lacunare și nu stimulează negocierile colective între angajatori și sindicate.
Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.