Senatul a adoptat proiectul de lege privind bacul profesional
Elevii care încep acum clasa a XII-a vor putea la vară să opteze pentru bacalaureatul profesional, care le permite doar să intre pe piaţa muncii, sau pentru cel naţional.
Articol de Ioana Dogaru, 17 Septembrie 2012, 17:20
Senatul a adoptat proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional.
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.
Senatul este cameră decizională în acest proiect de lege, documentul urmând să fie trimis preşedintelui spre promulgare.
Elevii care încep acum clasa a XII-a vor putea la vară să opteze pentru acest tip de bacalaureat sau pentru cel naţional.
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avertizat anterior că dacă proiectul de introducere a bacalaureatului profesional nu va fi aprobat de Senat, acesta va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă a guvernului.
Un elev care promovează bacalaureatul naţional se poate înscrie la facultate, în vreme ce bacalaureatul profesional îi permite absolventului de liceu doar să intre pe piaţa muncii.
Potrivit proiectului de lege, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior.
Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.
Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii o parcurg pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.
Pentru bacalaureatul profesional, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.
Dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.