Senatul a adoptat proiectul de lege care vizează starea de alertă
Documentul a trecut ieri seară în timp record de comisiile de specialitate și apoi de plen.
Articol de Alina Stănuţă, 13 Mai 2020, 06:12
Senatul a adoptat în această seară ca primă cameră sesizată proiectul de lege înaintat de executiv, care vizează starea de alertă.
Documentul a trecut ieri seară în timp record de comisiile de specialitate și apoi de plen.
La capătul unei ședințe online, de aproape cinci ore, documentul, inclusiv amendamentele aduse, a primit 111 voturi pentru, opt împotrivă și 15 abțineri și merge acum la Camera Deputaților.
Nemulțumiți de modificările aduse legii în comisii, liberalii au amenințat că se vor abține, dar la momentul votului s-au pronunțat în favoarea documentului.
Proiectul de lege care a trecut de Senat a suferit modificări importante. Față de forma executivului aproape toate articolele au fost modificate.
Astfel, starea de alertă nu poate depăși 30 de zile, iar măsura trebuie încuviințată de parlament în termen de trei zile, și nu de executiv prin ordonanța de urgență.
De asemenea, au fost eliminate articolele care reglementau activitatea administrației publice, măsuri contestate de majoritatea formațiunilor politice.
Președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a criticat întârzierea cu care proiectul de lege privind instituirea stării de alertă a ajuns în legislativ.
El susține că, deși parlamentarii au făcut eforturi pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document, el nu va putea intra în vigoare la expirarea stării de urgență.
Robert Cazanciuc: Iată cum acest parlament, într-o singură zi, este astăzi cel care se gândeşte la binele românilor. Doar din cauza incompetenței guvernului PNL s-a ajuns astăzi la acest haos. Nimeni nu știe nimic despre ceea ce va urma. Au avut la dispoziție trei săptămâni să vină cu un proiect de lege clar, care să intre în vigoare în timp util. Nu au făcut acest lucru și au creat singuri posibilitatea de a avea un interval de trei zile fără niciun fel de reglementare. Nu putem să nu ne întrebăm ce se poate întâmpla timp de trei zile, în care practic nu vor exista reguli pentru protecție.
De cealaltă parte, liberalii au criticat noua variantă a legii. Senatoarea PNL Iulia Scântei declara că modificările aduse nu mai permit adoptarea măsurilor de protecție a cetățenilor.
Iulia Scântei: Din păcate, aţi decapitat această lege. Românii trebuie să știe că din 15 mai în formă aceasta a legii nu vor putea să beneficieze de protecția pe care au avut-o pe durata stării de urgență și din păcate nici restricțiile și celelalte măsuri nu vor putea fi luate. Pentru aceste motive noi considerăm că proiectul este prost redactat, neconstituțional şi nu asigură o protecție eficientă a cetățenilor români în fața pandemiei COVID-19.
UDMR a adus mai multe amendamente care au fost acceptate. Drept urmare, senatorii Uniunii au votat în favoarea documentului.
USR s-a abținut de la vot, în schimb liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat că votează împotriva documentului, deoarece legea, deși modificată, nu prezintă suficiente garanții împotriva abuzurilor.
Proiectul de lege merge rapid acum pentru dezbatere în Camera Deputaților. Cel mai probabil azi dimineață va fi supus analizei în comisiile de specialitate, iar după amiază votului în plen.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz.