Senatorii votează azi modificarea organizării şi funcţionării CSM
Cea mai controversată modificare prevede înfiinţarea secţiei de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care poate cerceta toate infracţiunile comise de magistraţi.
Articol de Alina Stănuţă, 21 Decembrie 2017, 06:00
Dezbaterea propunerii legislative pentru modificarea Legii 317 din 2004, privind organizarea şi funcţionarea CSM, va continua în şedinţa plenului de joi, 21 decembrie, pentru că senatorii au mers ieri la şedinţa comună în care era dezbătut bugetul de stat pe anul 2018.
Ieri, în cadrul dezbaterilor generale, reprezentantul PSD senatorul Adrian Ţuţuianu aprecia că actul normativ trebuia modificat, şi a adus mai multe argumente.
"Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a îndeplinit, în aceşti 13 ani, rolul de garant al independenţei justiţiei, de organism de autoreglementare a sistemului judiciar. În al doilea rând, prin legea adoptată ieri, Legea 303/2004, am decis separarea competenţelor decizionale referitoare la cariera magistraţilor, judecători, procurori şi în mod necesar se impune şi modificarea Legii 317/2004. În al treilea rând, a fost nevoie să punem în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale, unele pronunţate de 3-4 ani de zile" a opinat senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.
Din partea opoziţiei, senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat că este normală modificarea legilor, la 13 ani după ce au fost adopate. Din păcate însă, bunele intenţii ale PNL nu au fost respecate de majoritatea parlamentară. Dezbătut deja pe articole, proiectul va fi supus votului în plenul Senatului, care este for decizional. Anterior acestei discuţii, senatorii au votat cu 80 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi o "abţinere" proiectul privind organizarea judiciară.
Dezbaterile au debutat cu solicitarea opoziţiei, de eliminarea de pe ordinea de zi a celor două acte normative care privesc legile justiţiei, reprezentanţii PNL, PMP şi USR, arătând că modificările aduse nu sunt îndeajuns analizate, iar raportul a fost distribuit în această dimineaţă. După ce prin vor s-a respins solicitarea, de la microfonul central au început dezbaterile, timp în care mai mulţi reprezentanţi USR încercau să între în sala de plen a Senatului, pentru a-şi susţine amendamentele - spuneau ei.
După ce accesul le-a fost interzis de către personalul care asigură ordinea, aceştia au urcat în balconul rezervat presei, pentru a asista la lucrările plenului.
"Am venit aici ca să susţinem amendamentele grupurilor parlamentare USR la aceste legi. Sperăm din tot sufletul să reuşim pe procedură să-i întârziem cât putem, ni s-a interzis accesul de către nişte domni pe care nu-i cunoaştem, înţelegem că sunt angajaţi ai Senatului. Noi nu vroiam la balcon, noi vroiam jos, în plen, pentru că amendamentele nu le susţii de la balcon", a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui.
Unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul social-democrat Şerban Nicolae, a explicat că se impune modificarea legii privind organizarea judiciară, care a fost iniţiată în urmă cu 13 ani, şi că trebuie clarificat modul în care se organizează instanţele judecătoreşti şi parchetele, cum funcţionează, ce competenţe au şi ce raporturi există între ele.
Din opoziţie, senatorul PNL Iulia Scântei a criticat modalitatea prin care puterea a promovat modificările aduse legilor justiţiei. Cea mai controversată modificare adusă legii prevede înfiinţarea secţiei de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care poate cerceta toate infracţiunile comise de magistraţi.