Senatorii puterii şi opoziţiei au adoptat noul Cod fiscal
Senatorii au început sesiunea de toamnă cu adoptarea noului Cod fiscal cu majoritate de voturi, în forma convenită de partidele politice.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Septembrie 2015, 08:05
Parlamentul a început sesiunea de toamnă cu adoptarea noului Cod fiscal cu majoritate de voturi, în forma convenită de partidele politice.
Principalele prevederi vizează reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la 20% de la începutul anului viitor şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
Tot pentru această dată se amână eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi la carburanţi şi a taxei pe construcţiile speciale.
Noul Cod fiscal intră astăzi în dezbaterea deputaţilor din Comisia pentru buget, iar mâine este pe ordinea de zi a plenului Camerei.
Săptămâna viitoare documentul ar putea fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit calendarului anunţat de partidele politice.
Reprezentantul Grupului PSD, senatorul Constantin Popa, consideră că adoptarea Codului fiscal este un moment zero al economiei.
"E un mare pas înainte pentru economia românească şi pentru români în general, e un moment în care are loc o scădere de taxe şi impozite, e un moment zero, aşa îl consider eu, şi e un moment din care putem pleca cu alt curaj înainte", a spus Constantin Popa.
Şi opoziţia salută adoptarea Codului fiscal
Senatorul PNL Dincă Mărinică spune că marele câştig al Codului este că elimină legislaţia ambiguă şi adună într-un singur act normativ mai multe legi.
"Acest Cod fiscal vine să reglementeze într-o strânsă interdependenţă toate tipurile de impozite şi taxe. Foarte multă lume, mai ales din mediul de afaceri, s-a plâns de-a lungul vremii că avem foarte multe taxe şi impozite şi că acest lucru dăunează dezvoltării unor companii şi bineînţeles, economiei şi cu atât mai mult afectează bugetul de stat, bugetul de stat consolidat şi bugetele locale", a declarat Dincă Mărinică.
Proiectul de lege ajunge astăzi la Camera Deputaţilor, unde va fi dezbătut în Comisia pentru buget, urmând ca joi să fie supus votului acestei Camere în calitate de for decizional.