Semnarea Notificării pentru Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO)
În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe desfăşurate astăzi la Bruxelles, miniştrii Teodor Meleşcanu şi Mihai Fifor au participat la ceremonia semnării Notificării PESCO.
Articol de Radu Dobriţoiu, 14 Noiembrie 2017, 09:00
În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe desfăşurate astăzi la Bruxelles, ministrul de externe Teodor Meleşcanu, alături de ministrul apărării naționale Mihai Fifor, au participat la ceremonia semnării Notificării privind participarea laCooperarea Structurată Permanentă (PESCO), alături de omologi din statele membre ale Uniunii Europene.
Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat aprecierea pentru progresul obținut până în acest moment în procesul de consolidare a dimensiunii de securitate și apărare a UE, lansarea PESCO semnificând începutul unor dezvoltări pe care România le dorește a fi cât mai cuprinzătoare la nivelul statelor membre. A subliniat importanța principiilor transparenței și solidarității, precum și a unei abordări echilibrate, care să asigure dezvoltarea capabilităților de apărare necesare pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale tuturor statelor membre. Oficialul român a arătat cu acest prilej că „asigurarea complementarităţii cu NATO este esenţială” şi că „PESCO ar trebui să contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării UE-NATO în domenii diverse, cum este cel al dezvoltării capabilităţilor. Obiectivul trebuie să fie nu numai evitarea duplicărilor, dar şi îmbunătăţirea sinergiilor şi armonizarea priorităţilor UE-NATO”.
Etapa semnării Notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă și Securitate Comună, proces în care România s-a implicat activ. Participarea țării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 17 octombrie 2017.
Notificarea a fost semnată de 23 de state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. Prin semnarea Notificării, România se va situa în interiorul grupului celor mai active state membre ale UE, în domeniul securității și apărării.
PESCO reprezintă o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apărare Comună, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona. Lansarea PESCO constituie o prioritate pe agenda europeană şi un mesaj important cu privire la angajamentul statelor europene de a consolida cooperarea în materie de securitate şi apărare, pe fondul provocărilor majore de securitate cu care se confruntă UE.
PESCO reprezintă unul dintre instrumentele care oferă posibilitatea dezvoltării unor formule de cooperare intensificată, în formate flexibile de participare a statelor membre UE, având ca obiectiv îndeplinirea unor obiective mai ambițioase în domeniul apărării. Astfel, se oferă oportunitatea ca statele membre UE care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităţilor militare şi doresc asumarea unor angajamente suplimentare să realizeze între ele o cooperare structurată.
PESCO este instituit de Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat în 2007 şi intrat în vigoare în anul 2009 (art.42.6, art. 46 TUE, protocolul 10).