Semnarea contractelelor-cadru din sănătate, incertă
Medicii ar vrea să aibă la dispoziţie 30 de zile în care să poată studia cu atenţie normele metodologice de aplicare a prevederilor din document, întrucât nu vor să se bazeze pe promisiuni.
Articol de Adriana Turea, 30 Mai 2011, 15:31
Semnarea noului Contract-cadru dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este încă incertă, cu doar o zi înainte de expirarea valabilităţii înţelegerii în vigoare.
Deşi autorităţile consideră că nu mai există motive ca noul contract să nu fie semnat, după ultimele modificări acceptate, medicii spun că nu sunt siguri că schimbările solicitate de ei vor fi şi aplicate, aşa că iau în calcul solicitarea pentru o nouă amânare a termenului de semnare a noului contract, prin care se decontează serviciile medicale.
Medicii ar vrea să aibă la dispoziţie 30 de zile în care să poată studia cu atenţie normele metodologice de aplicare a prevederilor din document, întrucât nu vor să se bazeze pe promisiuni.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, spune că în acest moment îi avantajează oferta ministerului sănătăţii, iar documentul realizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îi falimentează.
"Nu pot apare în Monitorul Oficial normele decât mâine, 31, sau poimâine, 1. Sigur că nu putem semna imediat, înainte să le citim.
"În cazul în care propunerile ministerului nu vor fi agreate de către Casa Naţională de Asigurări şi nu ajung la un consens şi vor fi propunerile Casei, care sunt afişate pe site, răspunsul este categoric: "Nu semnăm, ieşim în afara sistemului"", a adăugat Doina Mihăilă.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, spunea că îi aşteaptă pe medici să semneze contractele.
"Este o formă frumoasă de a spune că a rezolvat o parte dintre doleanţele noastre, cele legate de pacienţi, o parte sau o mare parte s-au rezolvat, o altă parte nu, pentru că sunt prevăzute norme şi defavorizează în continuare.
"Problemele privind supravieţurirea cabinetelor medicilor de familie nu s-au rezolvat, ba dimpotrivă normele publicate pe site de către Casa Naţională ne aruncă în faliment din prima zi", a mai declarat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.
99% dintre cabinete, finanţate de la Casă de Sănătate
Printre modificările aduse la contractul cadru se numără ridicarea bugetulului de medicamente, deci, pacienţii vor avea acces la prescripţia medicamentoasă.
"Sunt foarte multe norme care nu sunt rezolvate şi s-au menţinut ca atare, propuse de Casa Naţională, reţete la trei luni, pacienţii nu şi le pot permite, prin urmare nu putem fi de acord, iar propunerea ministerului este cea care ne favorizează în acest moment", a mai spus Doina Mihăilă.
Pentru a nu intra în faliment cabinetele medicale trebuie să fie finanţate, deoarece ele trăiesc 99% din banii de la Casă de Sănătate, a mai spus Doina Mihăilă.
"Aşa este făcut sistemul. Deci, dacă nu le finanţezi, ele nu au cum să supravieţuiască", a declarat Doina Mihăilă.
În cazul în care nu se vor semna contractele-cadru, cabinetele vor trăi în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, aşa cum trăiesc toate cabinetele private.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, nu a putut fi contactat.
În ultima declaraţie făcută pentru Radio România Actualităţi, Lucian Duţă preciza că nu există nicio problemă, deoarece au fost rezolvate majoritatea cerinţelor medicilor de familie şi, ca urmare, îi aşteaptă să semneze contractul-cadru.