Semnarea acordului pentru scutul antirachetă, "moment istoric"
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat că vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington nu a fost făcută în grabă, ci este planificată de mult timp.
Articol de Oana Bâlă, 15 Septembrie 2011, 19:24
Semnarea acordului privind scutul antirachetă este un moment istoric şi unul din cele mai importante documente pentru România, aşa a caracterizat ambasadorul american Mark Gitenstein evenimentul desfăşurat zilele trecute la Washington.
Diplomatul american a subliniat că nu e nimic secret în acordul dintre România şi SUA, după ce şi preşedintele Traian Băsescu a susţinut că înţelegerea bilaterală trebuie să fie făcută publică.
Ambasadorul american a îndemnat opinia publică să evalueze vizita la nivel înalt, în SUA, prin rezultatele sale şi a răspuns astfel unor comentarii care au criticat faptul că deplasarea nu ar fi fost suficient pregătită.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat că vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington nu a fost făcută în grabă, ci este planificată de mult timp, iar opinia publică ar trebui să se concentreze pe rezultatele întâlnirilor.
Mark Gitenstein consideră că acordul semnat în SUA, privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor terestre ale scutului american antirachetă, întăreşte relaţia dintre cele două ţări.
"Acest acord confirmă şi asigură securitatea României într-un mod care este probabil unic în istorie. De asemenea, întăreşte Alianţa Nord-Atlantică şi o aduce la un nivel superior. De aceea acest acord este important şi de aceea preşedintele Barack Obama a dorit să aibă o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu.
"Se lucrează demult la această întâlnire, pe care şi partea americană a dorit-o, şi a durat destul de mult până când s-a produs, pentru că în lume sunt foarte multe persoane care vor să se întâlnească cu preşedintele american", a declarat Mark Gitenstein.
Înţelegere regională pentru achiziţionarea avioanelor F16
Un alt subiect discutat la Washington a fost cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională.
Ambasadorul american a spus că la aceasă idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic, potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional, care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene.
"Este vorba despre un efort regional care, sperăm noi, va reduce costul avioanelor, pentru că ar crea o economie de scară şi ar ajuta linia de producţie a companiei producătoare, dar cel mai important aspect este că va fi redus costul pentru antrenarea piloţilor.
"Cel mai valoros lucru nu este avionul, ci pilotul. Antrenamentul lui poate costa la fel de mult ca avionul. România are piloţi foarte buni. Sunt foarte buni cunoscători de limba engleză, ceea ce ajută, dar antrenamentul costă", a declarat Mark Gitenstein.
Întrebat despre tema întâlnirii dintre preşedintele Traian Băsescu şi şeful CIA, David Petraeus, ambasadorul american a spus că o mare parte din discuţie s-a referit la contribuţia României în Afganistan.
"S-ar putea rezolva" problema vizelor pentru SUA
Problema vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în SUA ar putea fi rezolvată odată cu creşterea profilului strategic regional al României, ca urmare a instalării unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul românesc, estimează ministrul de externe, Teodor Baconschi.
Ministrul Teodor Baconschi a spus joi că amplasarea elementelor de scut antirachetă în România va creşte şi profilul nostru strategic, regional, dar şi încrederea investitorilor americani în economia românească.
"Sunt convins că acest stadiu nou, mult mai ambiţios în relaţia politică dintre SUA şi România va avea şi urmări economice pozitive. Doamna Hillary Clinton, de asemenea, a fost de acord că a menţine aliaţi puternici europeni, precum România sau Polonia, în afara programului Visa Waiver nu e normal. Cred că, la pachet şi pe fondul acestei dezvoltări strategice, o să rezolvăm problema. În orice caz, Administraţia americană s-a angajat în acest sens", a declarat Teodor Baconschi.