Seisme însoţite de "bubuituri înfundate în pământ"
La Izvoarele, casele se fisurează de la cutremure, în schimb biserica, școala și dispensarul, nu.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 14 Iulie 2015, 13:48
În satul Izvoarele, din judeţul Galaţi, cutremurele neobişnuite au revenit - spun localnicii, care cred că de vină sunt exploataţiile petroliere din zonă.
Prima serie de seisme s-a întregistrat în 2013, când au fost peste 400 de intensităţi diferite. Specialiştii au stabilit atunci că natura lor este tectonică, dar sătenii nu au crezut această teorie.
Acum, ei spun că seismele sunt însoţite de bubuituri înfundate care se aud din pământ.
"Am zis că se scufundă casa. Aşa auzeam: bum-bum, bum-bum!
"Ceva de groază. Eu nu mai pot să mai stau nici în casă.
"Am 78 de ani - ce să fac?", spune un satean
Locuitorii din satul Izvoarele se tem că bubuiturile pe care le tot aud sub pământ marchează începutul unei noi serii de seisme.
Aşa cum s-a întâmplat în toamna lui 2013, localnicii arată în continuare acuzator către exploataţiile petroliere din apropiere.
Primarul comunei Slobozia Conachi, Ioan Neculau, este circumspect cu cei care susţin că li s-au crăpat pereţii caselor de la noile cutremure, mai ales că biserica, dispensarul sau şcoala din sat nu prezintă astfel de crăpături.
Primarul confirmă bubuiturile din pământ
Totuşi, primarul a confirmat apariţia unui fenomen inexplicabil, anumite zgomote din pământ care au fost auzite în ultimele două-trei săptămâni nu doar în satul Izvoarele, ci şi în comuna învecinată Schela, ambele amplasate în apropierea exploataţiilor petroliere.
"Suntem din momentul acesta pe cai, vom monitoriza şi vom ţine la curent organele de la INFP.
"Vreau să cer informaţii de la INFP - ştiţi că ei au aparate încă amplasate în zonă.
"Aşteptam de acum 10-12 zile să vină cu noi aparaturi pe care să le monteze acum şi să rămână în mod permanent", a spus primarul Nicolau.
Deja Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a trimis o echipă în satul Izvoarele pentru a sta de vorbă cu oamenii, situaţia fiind monitorizată în permanenţă.