Şeful diplomaţiei de la Cairo, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române
Şeful diplomaţiei de la Cairo, Sameh Shoukry, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române
Articol de Carmen Gavrilă, 29 August 2017, 17:55
Egiptul are nevoie de grâul românesc - a declarat, în exclusivitate pentru Radio România, şeful diplomaţiei de la Cairo, Sameh Shoukry, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care a început astăzi la Bucureşti.
Sameh Shoukry: Cu siguranţă, Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume, şi am avut mereu o relaţie tradiţională în ce priveşte importul de cereale, de grâu, şi mereu am fost mulţumiţi de calitatea superioară a grâului românesc. Suntem încântaţi de relaţia economică şi comercială cu România, care este întărită de legături politice foarte puternice. Noi suntem interesaţi să diversificăm relaţia comercială dintre Egipt şi România.
Realizator: Declaraţia vine după ce săptămâna trecută Reuters relata că autoritatea sanitar-veterinară din Egipt a găsit seminţe de mac într-o livrare de 63.000 de tone de grâu din România şi că ar putea să o respingă. Imediat, ministrul agriculturii, Petre Daea, a exclus ferm orice posibilitate ca grâul românesc să fi conţinut mac, şi a subliniat, într-o intervenţie la Radio România, că este vorba doar de zvonuri.
Petre Daea: Nu putem să răspundem la orice zvon, pentru că pe piaţa aceasta a cerealelor, din nefericire, apar şi zvonuri care au un anumit interes pe care eu n-aş vrea să-l calific la această dată, dar să-l exclud efectiv ca origine în România. România are grâu bun, are culturi sănătoase, România nu înşală partenerii externi, mai cu seamă că această recepţie s-a făcut de către inspectorii din Egipt în port la Constanţa, şi sunt foarte multe filtre de control care pot să elimine sau să determine dacă este o situaţie privind zvonistica.
Realizator: Astăzi, România şi Egiptul au decis să consolideze cooperarea în agricultură, energie, industria petrolieră şi IT. Totodată, au fost semnate trei memorandumuri de cooperare pentru turism, consultări politice între Ministerele de Externe, şi pentru eliminarea vizelor în cazul persoanelor care deţin paşapoarte diplomatice şi de serviciu din cele două ţări - precizează redactorul nostru Carmen Gavrilă.