Şefii guvernelor României şi Coreii de Sud au convenit consolidarea relaţiilor în mai multe domenii
Tot astăzi a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere între porturile Constanţa şi Busan, un obiectiv fixat în cadrul dialogului purtat la Seul.
Articol de Petruţa Obrejan, 10 Mai 2023, 12:14
Şefii Guvernelor României şi Coreei de Sud au convenit miercuri, la Bucureşti, asupra consolidării relaţiilor în domenii precum investiţiile, industria, inclusiv cea de apărare sau securitatea cibernetică.
Partea coreeană şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la construcţia noilor reactoare 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum şi la dezvoltarea reactoarelor modulare mici.
Premierii Nicolae Ciucă și Han Duck-soo au discutat astăzi, la Palatul Victoria, despre relansarea și consolidarea cooperării bilaterale prin noi proiecte, atât în plan politic, cât și economic.
A fost prezentată în acest context poziția geostrategică a României, premierul Nicolae Ciucă explicând că aceasta dispune de una dintre cele mai dinamice și competitive economii din Uniunea Europeană, oferind totodată resurse, dar și posibilități multiple pentru investiții.
Nicolae Ciucă: Am reiterat susținerea pentru creșterea investițiilor sud-coreene de tip „greenfield”. Îmi exprim speranța că inclusiv grație convorbirilor la nivel înalt să vedem în România noi investiții sud-coreene. Practic, am discutat de posibilitatea de a investi în domeniile energiei verzi, al tehnologiilor digitale, în domeniul industriei alimentare, precum și întărirea legăturilor la nivelul IMM-urilor.
Han Duck-soo, șeful executivului de la Seul, a precizat, la rândul său, că Republica Coreea și România au dezvoltat de la semnarea parteneriatului strategic în 2008 o relație reciproc avantajoasă, bazată pe valori comune.
Han Duck-soo: În primul rând în calitate de parteneri strategici /.../ cooperare în domeniile tranziţiei energetice şi a construcţiilor de infrastructură, pe baza încrederii reciproce dintre cele două ţări. În special am solicitat să ia în considerare posibilitatea ca firmele coreene să participe la reabilitarea centralelor nucleare din România şi la construcţia de noi centrale nucleare.
Tot la Palatul Victoria a fost semnat şi un memorandum de înţelegere între administraţiile porturilor Constanţa şi Busan din Coreea de Sud, al cincilea cel mai tranzitat port din lume după tonaj şi cel mai mare din Asia de Asia de Nord-Est din punct de vedere al capacităţii de transbordare.