Şedinţă solemnă la Parlament
Mesaje de unitate şi de recunoştinţă pentru sacrificiul înaintaşilor au transmis, miercuri, cele mai înalte autorităţi ale statului la şedinţa solemnă a Parlamentului.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Noiembrie 2018, 07:43
Mesaje de unitate şi de recunoştinţă pentru sacrificiul înaintaşilor au transmis, miercuri, cele mai înalte autorităţi ale statului la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.
Cătălin Purcaru cu o sinteză a declaraţiilor din Parlament: "Şeful statului le-a transmis politicienilor şi guvernanţilor să asculte vocea românilor, să se ridice la demnitatea Centenarului şi să nu îl dezonoreze.
Klaus Iohannis: "Românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să îşi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice."
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost un act de autentic de democraţie, precum şi o reparaţie istorică.
Cea mai importantă realizare a României în cei 100 de ani de la Marea Unire o reprezintă integrarea în structurile euroatlantice, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
El a făcut apel la unitate, subliniind, totodată, că avem motive să fim mândri că suntem români.
Apel la unitate a transmis şi premierul Viorica Dăncilă.
Prim-ministrul consideră că este momentul pentru consens şi linişte şi pentru apărarea intereselor României în Europa.
Viorica Dăncilă: "Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.
Am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem în faţă, în calităţile oficiale pe care le avem, ca prim-ministru sau ca preşedinte, avem datoria de a coopera, de a colabora între noi."
Principesa Margareta, custodele Coroanei Române, a subliniat că politicienii care au constribuit la realizarea Marii Uniri trebuie admiraţi, dar, în acelaşi timp, nu trebuie uitat sacrificiul uman fără precedent care a dus la îndeplinirea visului tuturor românilor.
Maiestatea Sa Margareta, custodele Coroanei României: "Să fim mândri pentru Marea Unire şi recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de Armata noastră, dar să nu uităm niciodată că fiecare familie de români a fost în doliu la acea vreme."
Reprezentanţii grupurilor parlamentare, prin discursurile lor, au elogiat înaintaşii, au evocat momentul Marii Uniri sau au făcut apel la unitate în An Centenar.
Deputatul PNL Gigel Ştirbu crede că Centenarul trebuie să fie un moment de reflecţie asupra realizărilor din ultimii 100 de ani.
Liderul USR, Dan Barna, a făcut, la rândul său, o comparaţie între ce s-a reuşit în urmă cu 100 de ani şi ceea ce se întâmplă în prezent.
Prin discursul său, deputatul ALDE Varujan Vosganian a propus un pact naţional pentru punerea în aplicare a unor proiecte importante pentru generaţiile viitoare.
Senatorul UDMR Novák Csaba-Zoltán a arătat că maghiarii, cu respect pentru Centenar, nu se pot raporta ca românii la această sărbătoare, deoarece pentru ei va rămâne o pierdere majoră.
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a adus un omagiu făuritorilor Marii Uniri, subliniind că actul de la 1 Decembrie 1918 reprezintă un model de demnitate.
Revenirea la respectul de sine pe care l-au avut cei care au gândit Proclamaţia de la Alba Iulia este cel mai important lucru, consideră liderul deputaţilor minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian."