Şedinţă solemnă a Parlamentului
Parlamentul României a adoptat, marţi o declaraţie în care consideră pe deplin legitimă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova de a susţine unirea cu România.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Martie 2018, 06:40
Parlamentul României a adoptat, marţi o declaraţie în care consideră pe deplin legitimă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova de a susţine unirea cu România.
Documentul, care celebrează Unirea Basarabiei cu ţara mamă, la 27 martie 1918, a fost votat de toţi participanţii la şedinţa solemnă din plenul reunit, cu excepţia parlamentarilor UDMR, care s-au abţinut.
Reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare s-au referit, în discursurile lor, la unitatea de limbă, cultură şi idealuri dintre cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului.
Iulia Gherman cu o sinteză a şedinţei solemne: "Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că semnificaţia politică a evenimentelor de acum 100 de ani nu şi-a pierdut caracterul actual şi nici capacitatea de a mobiliza voinţa cetăţenilor din România şi Republica Moldova şi că doar parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău vor putea restabili ce a realizat Sfatul Ţării la 27 martie 1918.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus că-şi doreşte ca România şi Republica Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană ca o singură naţiune şi a dat citire declaraţiei adoptate de Parlamentul de la Bucureşti.
Liviu Dragnea: "Parlamentul României, constituit în şedinţa solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu patria-mamă, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova, care susţin unificarea celor două state, ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora."
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a spus că presiuni politice şi economice venite din afară încearcă să distorsioneze valorile româneşti din Republica Moldova şi a cerut României să rămână cel mai fidel partener al românilor de peste Prut.
Andrian Candu: "Nu trebuie să ne fixăm pe divergenţe de perspective şi opinii.
Ceea ce este absolut vital pentru palma de pământ care se numeşte Moldova ţine de consensul pe care ne dorim să îl avem din partea clasei politice româneşti cu privire la caracterul privilegiat al relaţiilor noastre şi susţinerea integrării europene ca unica opţiune de civilizaţie şi dezvoltare.
Acesta ar trebui să fie un efort de echipă, depus în mod deschis şi transparent, alături de partenerii României din Uniunea Europeană, SUA şi alte state cu viziuni similare."
Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că executivul de la Bucureşti are toată deschiderea să ofere sprjin colegilor de la Chişinău.
Şi custodele Coroanei Române, Principesa Margareta, a subliniat că datoria de a-i sprijini pe românii din afara graniţelor nu trebuie să cunoască limite şi condiţionări.
În discursurile susţinute în plenul reunit, senatorii şi deputaţii, atât de la putere cât şi din opoziţie, au vorbit despre interesul comun al celor două state de a se regăsi ca o singură naţiune în marea familie europeană."
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la rândul său, un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
El a amintit că decizia adoptată de Sfatul Ţării de la Chişinău, la 27 martie 1918, a fost un gest politic şi patriotic, care face cinste elitelor vremii şi tuturor celor care l-au visat şi au lucrat pentru înfăptuirea lui.