Şedinţă extraordinară a Guvernului
Guvernul s-a reunit aseară, într-o şedinţă extraordinară, în care a adoptat şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Decembrie 2018, 02:00
Premierul Viorica Dăncilă a explicat că a convocat această şedinţă extraordinară de guvern pentru că trebuiau luate o serie de măsuri de sprijinire a comunităţilor locale care au nevoie de finanţare urgentă, însă, pe lângă aceste măsuri, şeful Executivului a mai spus că va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează măsuri fiscal-bugetare. Acestea au în vedere plafonarea preţului la gazele naturale şi la energia electrică pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 ianuarie 2019, şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari. O altă prevedere se referă la stabilirea unui nivel minim de 1 miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G.
Tot în această ordonanţă de urgenţă se propune înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional pentru care va fi alocată anul viitor suma de 310 milioane lei.
Viorica Dăncilă a mai spus că va fi introdus totodată şi un mecanism de impozitare a activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului ce depăşeşte două procente.
Potrivit documentului aprobat ieri, Executivul a stabilit o taxă de 3 la sută pentru cei care activează în domeniul comunicaţiilor, plătită către ANCOM, majorarea taxei pe viciu în cazul jocurilor de noroc, la 2% din cifra de afaceri, reducerea comisioanelor la fondurile de pensii private. S-a stabilit ca în cazul retragerilor contribuţiilor de la Pilonul II, aceasta să se facă doar cu depunerea la Pilonul I.
Ordonanţa de urgenţă prevede o taxă de 2 la sută pe cifra de afaceri a companiilor din energie, precum şi înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii pentru a susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor.
Totodată, toţi salariaţii de la stat vor primi, începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie.
Ordonanţa de urgenţă mai prevede şi alte măsuri cu impact social, cum ar fi creşterea punctului de pensie şi a pensiei minime, acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, aplicarea cu doi ani mai devreme a majorărilor salariale pentru cadrele didactice, dar şi creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei, începând de anul viitor.