Şedinţa extraordinară a cabinetului Tudose a fost amânată
Surse din PSD au confirmat, cu puţin timp în urmă, că măsurile fiscale pe care doreşte să le adopte guvernul vor fi discutate, astăzi, într-o şedinţă a coaliţiei la putere.
Articol de Petruţa Obrejan, 06 Noiembrie 2017, 12:54
Şedinţa extraordinară a Cabinetului Tudose, în care ar fi trebuit să se discute o serie de măsuri fiscale care au generat tensiuni în rândul partenerilor sociali, a fost amânată astăzi pentru a doua oară. Redactorul nostru Petruţa Obrejan se află la Palatul Victoria şi vine, acum, în direct, cu ultimele noutăţi. Bună ziua, Petruţa!
Petruţa Obrejan: Bună ziua! Într-adevăr, şedinţa de guvern a fost amânată, aşa cum spuneai şi tu, a doua oară.
De data aceasta, se va amâna pentru ziua de miercuri.
Anunţul a fost făcut în urmă cu aproximativ 45 de minute chiar de premierul Mihai Tudose.
Acesta a fost încă de dimineaţa, în jur de 9:10 la Palatul Victoria, unde surse din guvern spun că a avut şi o întâlnire cu ministrul transporturilor, Felix Stroe şi reprezentanţii companiei austriece de construcţii Strabag, una dintre cei mai importanţi constructori din lume, cu afaceri anuale de peste 10 miliarde de euro.
Ulterior, premierul Mihai Tudose a plecat în mare grabă, pentru a participa la un eveniment organizat de Asociaţia Municipiilor din România, evenimente care, însă, nu au fost anunţate şi presei, nefiind pe agenda zilei.
Aş vrea să vă mai adaug că şedinţa extraordonară ce urma să aibă loc astăzi era dedicată în principal ordonanţei de urgenţă ce îşi propune să modifice semnificativ Codul fiscal.
Ideea amânării şedinţei se vehicula încă de aseară, în condiţiile în cre măsurile anunţate de executiv au stârnit critica sindicatelor, patronatelor, dar şi a cetăţenilor.
Potrivit proiectului de ordonanţă amintiti, se intenţionează ca, de la 1 ianuarie, anul viitor, contribuţiile să treacă din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10 %, dar şi o nouă taxă pentru angajator, cunoscută ca taxa de solidaritate.
De asemenea, pentru 450 de mii de firme cu afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri faţă de impozitul de 16% pe profit.
Pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare anunţate de executiv au stârnit şi critica şefului statului, Klaus Iohannis, care le-ea cerut guvernanţilor să explice concret de ce este necesară această revoluţie fiscală, care în opinia sa nu ar aduce aproape deloc bani în buzunarul salariaţilor.
Un alt impediment l-ar constitui şi lipsa avizului din partea Consiliului Legislativ.
Pe de altă parte, este foarte posibil ca şi miercuri aceste noi măsuri fiscal bugetare să nu intre în discuţia cabinetului şi să asistăm doar la o şedinţă a guvernului obişnuită şi nu dedicată ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului fiscal.
Atât, deocamdată, de la Palatul Victoria.
Realizator: Surse din PSD au confirmat, cu puţin timp în urmă, că măsurile fiscale pe care doreşte să le adopte guvernul vor fi discutate, astăzi, într-o şedinţă a coaliţiei la putere.