Şedinţă de guvern pentru protejarea populaţiei de creşterile la energie
Ar urma să fie discutat, în primă lectură, un proiect de ordonaţă de urgenţă al ministerului de resort, care ar trebui să ajute şi familiile cu venituri medii şi industria.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Septembrie 2021, 13:42
Reporter: Petruţa Obrejan
Realizator: Este şedinţă de guvern, programată de la această oră, cu una dintre teme referitoare la măsuri de protecţie a populaţiei faţă creşterile neaşteptat de mari la curent şi gaze naturale, pe fondul unor maxime istorice pe pieţele europene de energie. Ar urma să fie discutat, în primă lectură, un proiect de ordonaţă de urgenţă al ministerului de resort, care ar trebui să ajute şi familiile cu venituri medii şi industria în faţa majorării facturilor. Ordonaţa vine în completarea legii consumatorului vulnerabil, după cum a spus ministrul Virgil Popescu, care a avut o întâlnire, înaintea şedinţei de guvern, cu reprezentanţii companiilor din industrie.
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr, aşa cum spuneai şi tu, ordonanţa de urgenţă privind compensarea facturilor la energie şi gazele naturale se află astăzi într-o primă lectură în guvern şi sunt avute în vedere mai multe scenarii, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. O discuţie în acest sens a avut loc cu puţin timp înainte între ministrul energiei, Virgil Popescu şi reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii. Au fost identificate mai multe scheme de sprijin pentru acestea, iar în ceea ce priveşte persoanele fizice, ministrul energiei spunea că sunt în jur de 4,5 milioane de gospodării care consumă în medie aproximativ 52 de KW pe lună şi alte 3,2 milioane de gospodării care consumă între 1000 şi 2500 de KW pe an. Pentru aceştia, executivul pregăteşte această ordonanţă de urgenţă care ar urma să intre în vigoare astfel încât să fie aplicată pe perioada 1 noiembrie - 31 martie şi vine, cum spuneai, în completarea legii consumatorului vulnerabil. Ca sursă de finanţare, ministrul Virgil Popescu spunea că bugetul de stat are pentru energie electrică 800 de milioane de lei, dividend suplimentar care încă nu a fost vărsat la buget din profitul Hidroelectrica, dar şi din alte surse. Tot în primă lectură, miniştrii vor discuta astăzi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 şi vor veni, de asemenea, cu modificări şi completări la sistemul de şomaj şi ocuparea forţei de muncă.