Şedinţă CES sub semnul tensiunii
Sindicaliştii au anunţat că se vor retrage de la sedinţa Consiliului Economic şi Social dacă propunerile lor de modificare a scrisorii guvernului către FMI nu vor fi acceptate.
Articol de Sorin Solomon, 17 Mai 2010, 11:55
Consiliul Economic şi Social discută avizarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, iar sindicaliştii au declarat că au mai multe propuneri care să modifice substanţial scrisoarea ce va fi trmisă de guvern Fondului.
Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat într-o conferinţă de presă înaintea şedinţei CES că va refuza să semneze scrisoarea în varianta propusă de guvern.
"Avem propria variantă de modificare a scrisorii de intenţie către FMI, iar dacă acestea nu vor fi aprobate, dacă voturile vor fi insuficiente pentru adoptarea propunerilor, ne vom retrage" a afirmat Marius Petcu.
Acesta a mai precizat că speră că o parte a reprezentanţilor patronatelor vor susţine propunerile sindicatelor.
"Sper în buna credinţă a unor patronate" a mai spus Marius Petcu.
Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Beciu, a afirmat că trebuie respectată Constituţia.
"Conform constituţiei, statul trebuie să asigure creşterea economică şi pensii decente" afirmă Iacob Beciu, care a precizat că sindicatele vor părăsi consultările dacă propunerile lor nu vor fi acceptate.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat că trebuie să se ajungă la un compromis între angajaţi şi angajatori.
"În acest caz este vorba de un compromis între reprezentanţii ministerelor care au semnat contracte de muncă şi salariaţii lor" a afirmat Hossu.
Sindicatele protestează de mai multe zile faţă de măsurile anunţate
Autorităţile au decis ca de avizul acestui organism să depindă adoptarea memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional.
Din Consiliul Economic şi Social fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai sindicatelor şi patronatelor.
Reuniunea a fost amânată vineri pentru luni, după ce sindicatele au cerut să fie puse la curent cu datele economice care au stat la baza elaborării scrisorii de intenţie cu FMI.
Sindicatele cer ca reducerea de 25 la sută a veniturilor salariale, convenită cu FMI, să nu fie calculată pentru fiecare bugetar ci pentru întreg fondul de salarii.
Sindicaliştii afiliaţi la cele cinci conferedaţii sindicale pichetează, pentru a treia zi, sediul Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu FMI..
Şi la sediul Guvernului s-au adunat sindicalişti, afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale, ei fluierând în semn de protest faţă de decizia de reducere a salariilor cu 25 la sută.
Protestele de la sediul Preşedinţiei şi Guvernului sunt organizate de toate cele cinci confederaţii sindicale, ca reacţie faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional.
Mamele protestează la Ministerul Muncii, nemulţumite de intenţia Guvernului de a diminua indemnizaţia de creştere a copilului şi spun că vor depune o petiţie semnată de circa 21.000 de persoane.
Confederaţiile sindicale au anunţat şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei, în 19 mai, la care ar uma să participe aproximativ 40.000 de oameni.