Securitatea energetică în Balcani, "din ce în ce mai greu de obţinut"
Conferinţă la Bucureşti pe tema securităţii energetice în Balcani.
27 Mai 2016, 19:42
Securitatea energetică în Balcani este din ce în ce mai greu de obţinut, în condiţiile în care unele proiecte gândite pentru a o sprijini au eşuat, în special cele pentru transportul gazelor - consideră participanţii la o conferinţă din Bucureşti pe această temă.
O soluţie ar fi obţinerea independenţei energetice şi conectarea la pieţele internaţionale de profil.
În prezent, România nu are motive serioase de îngrijorare în privinţa securităţii energetice - spune şeful Departamentului de Securitate Energetică al NATO, Michael Rühle, care atrage atenţia însă, asupra pericolului tot mai actual reprezentat de evenimentele din vecinătatea Mării Negre.
În aceste condiţii, deciziile venite în sprijinul politicilor de apărare se dovedesc salutare - conchide Michael Rühle.
Michael Rühle: "România este una dintre ţările care a luat măsuri foarte clare, de exemplu, în privinţa creşterii cheltuielilor pentru apărare pe fondul problemelor de securitate tot mai multe şi mai mari din Europa, mai ales a acelora din apropierea Mării Negre. Deci, cred că România, prin aceste decizii, care se pot dovedi uneori foarte dure, dovedeşte că îşi ia foarte în serios statutul de ţară NATO".
Cu toate acestea, reprezentantul firmei de consultanţă şi audit, PricewaterhouseCoopers, din România, Vasile Iuga, spune că ţara noastră este alături de Serbia şi Bulgaria săracă energetic şi aceasta nu pentru că nu deţine resurse ci pentru că preţul la energie este foarte mare.
Se adaugă lipsa investiţiilor şi a infrastructurii moderne.
Vasile Iuga: "Oamenii nu îşi pot încălzi locuinţele, nu îşi pot permite combustibil pentru a găti. Nu pot utiliza electricitate pentru iluminat. Sărăcia energetică este o ameninţare la adresa securităţii energetice".
Participanţii la conferinţa "Provocări la adresa securităţii energetice în Balcani", susţinută astăzi la Cercul Militar din capitală, au conchis ca autorităţile din România ar trebui să stimuleze investiţiile în acest sector pentru a-şi obţine independenţa energetică şi mai ales pentru conectarea la pieţele internaţionale energetice.