Secretul palatelor din Covăsânţ
Etnicii romi din Covăsânţ se plâng că palatele pe care le deţin, aflate în diferite stadii de construcţie, sunt jefuite de hoţi.
Articol de Ioan Suciu, 07 Februarie 2011, 13:11
Zeci de clădiri de dimensiuni considerabile în diferite stadii de construcţie se pot vedea în localitatea Covăsânţ din judeţul Arad. Toate aceste palate aparţin unor cetăţeni de etnie romă.
Acasă au rămas bătrânii împreună cu copiii, iar cei mai în putere sunt împrăştiaţi prin întreaga Europă, la împărţit ziare, la cules de căpşuni şi alte fructe sau la alte îndeletniciri care să le aducă bani din belşug, astfel încât palatele începute să fie finalizate.
În momentul de faţă etnicii romi se plâng că aceste case imense cu turnuleţe şi pagode sunt jefuite de hoţi.
Totodată mulţi din cei care nu au un acoperiş deasupra capului îşi stabilesc chiar reşedinţa într-o serie de palate.
Totul spre disperarea localnicilor romi care nu ştiu ce să mai facă să le păzească de progomul hoţilor şi a celor fără adăpost.
Faptul că cei mai tineri dintre romi sunt plecaţi din ţară îi nemulţumeşte pe cei rămaşi acasă, care dau vina pe sistemul economic actual şi regretă vremurile de odinioară când, spun ei, erau fabrici şi uzine cu locuri de muncă pentru toată lumea.
Cu frică de Dumnezeu, bătrânii romi, în marea lor majoritate penticostali, spun că mai sunt puţine obiceiuri care se păstrează în zonă.
Printre acestea este şi obiceiul nunţii, obicei rămas aproape nealterat din moşi strămoşi.
Toate sunt aproape la fel cu zestrea miresii şi cu cinstea scoasă de dimineaţă la vedere pentru a vedea că fata este cinstită.
Aceştia nu-şi fac probleme că cineva îi numeşte romi sau ţigani.
Funcţionează după o regulă simplă.
Soarele încălzeşte pe toată lumea iar prin vene curge sânge roşu şi dacă eşti ungur, român, neamţ sau ţigan.
Video: Corespondentul Radio România Actualităţi, Ioan Suciu vorbeşte cu romii din Covăsânţ despre situaţia palatelor.