Secretarul general al NATO: Rusia și China "subminează ordinea mondială"
Și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, consideră că Rusia ar trebui să apară în noul concept strategic NATO ca o potenţială ameninţare militară serioasă.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Decembrie 2021, 15:02
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut joi, 9 decembrie, un apel la Forumul Aspen de la Bucureşti, ca aliaţii să investească în infrastructurile critice şi să diminueze dependenţa de resursele din state care sunt potenţiali adeversari.
Jens Stoltenberg a menţionat de mai multe ori comportamentul agresiv al Rusiei. Acelaşi mesaj legat de rezistenţa la riscuri şi vulnerabilităţi a venit de la preşedintele Klaus Iohannis, care a insistat pe independenţa energetică, iar ministrul apărării, Vasile Dîncu, a spus că Rusia ar trebui să apară în noul concept strategic NATO ca o potenţială ameninţare militară serioasă.
Secretarul general al NATO a numit Rusia și China drept principalii actori globali care subminează ordinea mondială bazată pe reguli și ambele acționează în zone care au devenit esențiale pentru securitatea spațiului democratic.
"Adversarii noştri potențiali se folosesc de vulnerabilitățile noastre ca să își concretizeze interesele și investesc în infrastructurile noastre critice ca să poate interveni în societățile noastre și încearcă să exploateze dependența noastră de materii esențiale ca gazele, petrolul și mineralele rare", a spus Jens Stoltenberg.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat că NATO trebuie să aibă o imagine realistă despre situația generală de securitate și a spus că Rusia are un plan cuprinzător de destabilizare a Alianței, inclusiv printr-o potențială agresiune în Ucraina.
"Rusia ar trebui să fie reflectată ca potențial amenințare serioasă la adresa NATO din perspectivă militară. Evident, dialogul trebuie să rămână principala formă și să fie intensificat, dar cu toate că NATO timp de un deceniu a mers pe acest concept, în acest moment vedem că nu a da rezultate cel puțin pe termen mediu", consideră ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării a adăugat că deși conceptul de reziliență pare să presupună pasivitate, de fapt, înseamnă a fi pregătit și rezistent în mod activ şi a menționat că propaganda și dezinformarea, nesemnificative acum 10 ani, s-au transformat din amenințări colaterale în unele principale.