Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a lansat, la Târgul de carte Gaudeamus, volumul Bătălia pentru viitorul României- Gândurile unui român la vârful NATO
Mircea Geoană a participat și la lansarea volumului colegului nostru, Ilie Pintea "Afganistan - chipuri ale războiului", desfăşurată în spaţiul de evenimente Radio România de la Târgul de Carte Gaudeamus.
Articol de Mihaela Helmis, 24 Noiembrie 2023, 21:10
Fiecare ediție bucureșteană a Târgului de carte Gaudeamus Radio România are, constatăm împreună cu Mihaela Helmis, și o lansare cu mari așteptări politice.
Au fost cărțile-document ale președintelui Emil Constantinescu, cele legate de tranziția prin Ion Iliescu, au fost volumele-program ale lui Klaus Iohannis, iar astă seară, după afluența de public, volumul analitic semnat de Mircea Geoană, actualmente adjunct al secretarului general al NATO- volum intitulat ”Bătălia pentru viitorul României-Gândurile unui român la vîrful NATO” (Editura Litera).
El nu răspunde acum la întrebarea multora de pe stradă în legătură cu posibila sa candidatură la președinția României, afirmând că va lua o decizie după mandatul la NATO, care se încheie în octombrie 2024.
„Am foarte, foarte multă grijă faţă de organizaţia pe care o slujesc. Este foarte importantă şi de aceea o să iau împreună cu secretarul general, eventual cu noul secretar general, decizia potrivită la momentul potrivit. Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă dacă o să candidez şi le spun sincer că nu ştiu, am o treabă de făcut. După ce termin acolo mai discutăm şi vedem ce facem”, a completat Geoană.
Tot astăzi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat la lansarea volumului lui Ilie Pintea "Afganistan - chipuri ale războiului", desfăşurată în spaţiul de evenimente Radio România de la Târgul de Carte Gaudeamus.
El a subliniat că jertfa militarilor români în teatrele de operaţiuni din Afganistan nu trebuie uitată, arătând că reprezintă parte din istoria şi memoria naţiunii române.
"E un subiect greu, pentru că Afganistanul a fost luptă, a fost complicat şi a lăsat urme. Am colegi la NATO care au avut chiar şi probleme de reacomodare cu munca din Bruxelles, după ce a trebuit să plecăm de acolo, să lăsăm în spatele nostru mulţi oameni, afgani care au lucrat şi au muncit pentru noi, prietenii noştri. Cu atât mai mult e bine să ne aducem aminte de acele momente, pentru că în politică şi în viaţa internaţională de multe ori un subiect capătă proeminenţă publică, războiul cu atât mai mult, iar după ce se închide începe oarecare amnezie selectivă. N-avem voie să uităm. Nu avem voie să-i uităm pe cei care s-au sacrificat, români sub steagul NATO, pentru ţară", a transmis Geoană.