Seceta extremă de anul acesta îi afectează pe agricultori şi pe crescătorii de animale
După aproape trei luni în care precipitaţiile au lipsit, pajiştile sunt pârjolite, iar fermierii spun că au fost nevoiţi să hrănească animalele cu furajele strânse pentru iarnă.
Articol de Radiojurnal, 25 Octombrie 2023, 13:21
Seceta extremă de anul acesta îi afectează pe agricultori şi pe crescătorii de animale. După aproape trei luni în care precipitaţiile au lipsit, pajiştile sunt pârjolite, iar fermierii spun că au fost nevoiţi să hrănească animalele cu furajele strânse pentru iarnă.
Agricultorii, la rândul lor, se plâng că pământul este atât de uscat încât lucrările se fac extrem de greu.
Cei mai afectați sunt crescătorii de animale mari, pentru care hrana este tot mai dificil de asigurat.
Gigi Negrescu: Cea mai cruntă secetă pedologică. Ce pot să mănânce vacile? Nu mai este nimic. Totul e uscat. Le dăm mâncare din proviziile de iarnă, că nu avem încotro. Altfel mor de foame. Apă nu avem.
Titel Diaconu: Păi dacă și pirul, care era cel mai sănătos pentru zona noastră, s-a uscat și el. Pur și simplu supraviețuiesc, nu mănâncă. Că se vede și după starea lor că nu sunt bine. Când era iarbă, intrau și ele iarna mai bine, mai zdravene. Ceva provizii de iarnă am făcut.
Dar această secetă prelungită îngrijorează toți fermierii, nu numai crescătorii de animale.
Cornel Stroescu: Însămânțatul culturilor de toamnă se face foarte greu. Rapiță e compromisă 100%. Am încercat să lucrăm terenul, am renunțat pentru că de la zi la zi a fost tot mai greu de prelucrat terenul și așteptăm primele ploi. În zootehnie, aceeași problemă: seceta. Dacă noi nu o să avem producții de cereale și fânețe - lucernă pentru animalele mari - iarăși va fi o mare problemă. Tot câmpul este uscat.
Agricultorii speră ca subvențiile să ajungă la timp, pentru că acești bani i-ar mai ajuta să-și echilibreze bugetul și să cumpere furaje pentru animale.