Secetă aprigă şi culturi compromise în Câmpia Bărăganului
Fermierii spun că după rapiţă, grâul şi porumbul sunt culturile afectate de secetă în zona oraşului Pogoanele.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 19 Iunie 2018, 12:57
Deşi ploile afectează mare parte din ţară, în Câmpia Bărăganului este secetă.
Fermierii spun că după rapiţă, grâul şi porumbul sunt culturile afectate de secetă în zona oraşului Pogoanele.
În inima Bărăganului, la ultima ploaie, cantitatea de apă nu a fost mai mare de 20 de litri pe metrul pătrat. Ca atare, fermierii vorbesc despre o secetă aprigă.
Constantin Manea cultivă o sută de hectare cu porumb, rapiţă sau grâu.
Constantin Manea: Nu am avut ploi. Avem noroc cu pământul, cu cernoziomul care este în zonă, chiar de multe ori ne minunăm cum de totuşi se face, atât cât se face. De fapt, este recunoscută zona noastră ca potenţial în ceea ce priveşte calitatea pământului. Noi dacă am avea ploi la timp, i-am bate şi pe ăia care au irigaţii. Dar asta este situaţia, aşteptăm, ne uităm pe cer şi ne rugăm când sunt situaţii ca anul ăsta ca măcar să se facă producţie să ne scoatem cheltuielile.
Realizator: Fermierul din Pogoanele spune că zona nu poate fi irigată. De aici, anumite culturi vor fi compromise. Spre exemplu, grâul şi porumbul. Iar la rapiţă s-a obţinut anul acesta maxim 60% din producţia unui an obişnuit.
Constantin Manea: Acum ne rugăm pentru porumb, pentru floare. La grâu nu mai are ce să îi mai facă. Nu are, e târziu deja, se apropie recoltatul. Dacă în alţi ani vorbeam de 5-6 tone la hectar, poate în unele zone şi mai mult, acum ne-am mulţumi cu 3 tone. Deci, mulţumesc am zice, bogdaproste, cum s-ar spune.
Reporter: Potrivit specialiştilor pedologi, primăvara a început cu 38 de zile de căldură excesivă, iar înainte zăpada nu a contribuit la irigarea solului, tocmai din cauza temperaturilor ridicate.
Realizator: Meteorologii avertizează că seceta se va instala, în perioada următoare, în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Moldova, local în estul şi nordul Munteniei, dar şi în centrul Transilvaniei, pe fondul menţinerii unor temperaturi ridicate în aer, asociate cu deficite accentuate de umiditate în sol.
Până pe 22 iunie vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, dar instabilă în majoritatea regiunilor agricole. Temperaturile maxime vor atinge 33 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor unde sunt culturi