Seceta a secat fântâni şi compromis culturile agricole
Seceta şi temperaturile caniculare din ultima perioadă au secat sute de fântâni în ţară şi au compromis culturile agricole din Moldova, Dobrogea şi vestul României.
Articol de Radiojurnal, 03 August 2015, 13:33
Seceta şi temperaturile caniculare din ultima perioadă au secat sute de fântâni în ţară şi au compromis culturile agricole, iar în unele localităţi pompierii aduc apa cu cisternele.
Cele mai afectate zone sunt în Moldova, Dobrogea şi vestul României.
Peste 1000 de gospodării din au rămas fără apă în fântâni, iar culturile de legume sunt grav afectate din cauza secetei, fenomen care cauzează probleme grave judeţul Sălaj, transmite corespondentul RRA, Adrian Lungu.
Oamenii sunt supăraţi pentru că s-au trezit peste noapte cu fântânile secate.
În zona localităţilor situate la graniţa cu judeţul Satu-Mare, fântânile au secat în totalitate.
Autorităţile au solicitat sprijinul pompierilor voluntari, care asigură apă potabilă cu cisternele acolo unde există solicitări.
Fermierii spun că dacă nu va ploua în următoarele zile producţia agricolă va fi compromisă.
Şi în Vaslui, agricultorii se plâng că seceta le-a afectat producţia agricolă.
Cele mai mari pagube s-au înregistrat la culturile de grâu şi floarea soarelui, potrivit corespondentului RRA, Alina Darie.
Conducerea Direcţiei Judeţene de Agricultură Vaslui a confirmat faptul că judeţul se confruntă cu o secetă puternică, ce a afectat aproape 49.000 de hectare de teren agricol.
Potrivit oficialilor, pagubele semnificative sunt în primul rând la culturile de grâu, pe o suprafaţă de 30.000 de hectare, dar şi alte culturi au înregistrat pierderi.
"Culturile cele mai afectate fiind cultura grâului, urmată de cultura de floarea-soarelui, cultura de porumb boabe şi bineînţeles, celelalte culturi", a spus Gabriela Angheluţă.
La nivelul judeţului Vaslui, deficitul de apă din sol diferă foarte mult de la o zonă la alta şi se situează la valori de 100-150 de litri pe metru pătrat.
Agricutorii apreciază că investiţia în acest an nu va fi nici pe departe recuperată.
Conducerea Direcţiei Judeţene de Agricultură Vaslui a subliniat că în cazul în care în perioada următoare se vor înregistra precipitaţii semnificative, şanse mai bune de refacere au culturile de primăvară, în special cele de porumb şi floarea-soarelui semănate mai târziu.