Seceta a afectat serios producţia de cereale din România, în special în sudul ţării
Autorităţile spun că o suprafaţă de aproximativ două milioane de hectare s-ar afla în această situaţie.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 August 2024, 13:30
Seceta a afectat serios producţia de cereale din România, în special în sudul ţării. Autorităţile spun că o suprafaţă de aproximativ două milioane de hectare s-ar afla în această situaţie. După unele estimări, aproximativ 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui ar fi compromise. Este al patrulea an de secetă din ultimii cinci, iar pierderile fermierilor se acumulează. Aceştia îşi pun speranţe în despăgubirile pe care le pot primi din partea statului.
Reporterul RRA Florentina Varga a stat de vorbă cu doi fermieri din judeţul Teleorman, respectiv Argeş.
”-: Am avut două hectare cu porumb şi este cultura compromisă sută la sută. Nu poţi să recuperezi nimic, că am plătit înfiinţarea culturii, întreţinerea ei până la un moment dat, oamenii care m-au ajutat. Ce să vă spun, este un an foarte, foarte prost din punctul ăsta de vedere şi nu ştiu cine ne va ajuta, cu ce ne va ajuta, dacă ne va ajuta.”
Speraţi la despăgubiri?
”-: Sincer să fiu, îmi doresc, dar nu prea sper, pentru că suprafaţele afectate sunt foarte mari şi văd că priorităţile sunt altele.”
Ca şi dvs., mai sunt şi alţi fermieri din judeţul Teleorman care se confruntă cu această problemă?
”-: Da. Cred că nu ştiu dacă cineva a avut posibilitatea să irige şi să aibă cultura salvată, nu cred.”
Un alt fermier din judeţul Argeş, aceeaşi problemă.
”-: Am o livadă de meri şi pruni, problema mare este seceta, lipsa de apă s-a văzut. Recolta cred că este compromisă în proporţie de 70-80%. M-am înscris şi pentru despăgubiri, acum să vedem dacă guvernul îşi ţine promisiunea şi dă şi despăgubirile aferente. Nu cred că vom mai recupera foarte mult din producţia de anul acesta.”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, declara recent că fermierii vor primi anul acesta un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă. Demnitarul a adăugat că a fost creionat un mecanism unic în Europa prin care statul român să asigure 7 milioane de hectare la secetă.”/editor Florin Lepadatu/