Se simte lipsa medicilor de familie în multe localități, preponderent în mediul rural
Medicii de familie au nevoie de contracte flexibile cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de finanţare adecvată, susţine preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din România, doctor Raluca Zoiţanu.
Articol de Radiojurnal, 30 Ianuarie 2023, 23:37
Tot mai multe localităţi din România, mai ales cele din mediul rural, se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Aceştia au nevoie de contracte flexibile cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de finanţare adecvată, susţine preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din România, doctor Raluca Zoiţanu.
Raluca Zoiţanu: Pe termen scurt, putem să-i ţinem pe medicii care încă mai lucrează în sistem şi pe medicii aceia, 1.000, din Bucureşti care au ales să nu intre în contract cu Casa de Asigurări, în Bucureşti sau în altă parte, pentru că ei ar putea să se ducă în judeţele din jurul Bucureştiului, de exemplu, să lucreze în contract cu Casa, flexibilizând contractul, care momentan nu este un contract de prestări servicii în realul sens al cuvântului, ci un fel de contract de muncă al medicului cu Casa de Asigurări. Am putea să flexibilizăm sau mai degrabă să aducem în normalitate ceea ce poate să facă medicul de familie, fie că ne referim la prescriere de medicamente, de investigaţii, de o îngrijire mai completă a pacientului fără să-l trimită în sistem la alte specialităţi, iar problema mai veche care exista acum zece ani, că medicii tineri nu şi găseau locuri acolo unde voiau ei să lucreze, s-a rezolvat. În Bucureşti, oraş închis zeci de ani, avem acum 40 de locuri deschise pentru contractare cu Casa de Asigurări.
Pentru a asigura numărul necesar de medici de familie din mediul rural, studenţii la Medicină care provin din aceste zone ar putea fi susţinuţi financiar să urmeze specializarea Medicină de familie, urmând ca după studii să se întoarcă să profeseze în localităţile natale, a mai spus Raluca Zoiţanu.