Se modifică modul în care poliţiştii vor interveni în cazurile de violenţă
Victimele violenţei de orice fel vor avea posibilitatea de a solicita un ordin de protecţie provizoriu.
Articol de Marcela Petcu, 04 Septembrie 2024, 16:38
Începutul lunii septembrie aduce o schimbare majoră în modul în care poliţiştii vor interveni în cazurile de violenţă. Ordinul de protecţie va fi extins şi la cazurile de violenţă petrecute în afara familiilor sau relaţiilor de concubinaj. Poliţiştii vor fi obligaţi, totodată, să monitorizeze respectarea măsurilor dispuse prin ordinele respective.
Reporter: Victimele violenţei de orice fel vor avea posibilitatea de a solicita un ordin de protecţie provizoriu.
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Octavian Dan: La solicitarea victimei unei infracţiuni cu violenţă, poliţistul poate emite ordin de protecţie provizoriu. Legea intrată în vigoare se referă la toate formele de violenţă fizică, dar şi psihică, precum orice lovire sau act de violenţă cauzatoare de suferinţă fizică, orice act de violenţă de natură sexuală, ameninţarea, urmărirea repetată a unei persoane, actele de hărţuire online.
Poliţiştii pot interveni în cazurile de violenţă în urma sesizărilor din oficiu ca urmare a apelurilor la 112 sau în baza sesizărilor formulate în scris sau oral la o secţie de poliţie.
Octavian Dan: Încurajăm cetăţenii să sesizeze orice faptă de violenţă, indiferent că sunt victime sau martori.
În fiecare caz, poliţiştii vor fi nevoiţi să aibă o mapă de supraveghere a măsurilor dispuse.
În judeţul Giurgiu, numai în primele şase luni ale acestui an poliţiştii au intervenit în peste 470 de cazuri de violenţă domestică şi au aplicat peste 90 de măsuri preventive.