Se caută soluţii "ca medicii să primească mici atenţii"
Preşedintele Colegiului Medicilor, dar şi ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, cred că medicul nu trebuie să mai fie considerat funcţionar public sau echivalentul acestuia astfel încât acesta să poată primi bani de la pacienţi.
Articol de Marilena Frâncu, 14 Iunie 2012, 20:17
În România se caută soluţii pentru ca medicii să poată primi de la pacienţi câte o atenţie.
Deşi practică o profesie liberală, medicul este asociat din punct de vedere al statutului său cu funcţionar public, deci poate fi acuzat de luare de mită.
Preşedintele Colegiului Medicilor consideră că o ordonanţă de urgenţă sau o anexă la lege care să stipuleze că medicul nu este funcţionar public sau echivalentul acestuia, este soluţia.
Astfel, pacientul îi poate da liniştit o atenţie medicului, fără ca acesta să se mai teamă de consecinţe.
Vasile Astărăstoaie îşi susţine propunerea precizând că în mai multe ţări lucrurile sunt reglementate şi dă exemplul Scoţiei, unde suma maximă pe care un bolnav o poate da la salvare este de 15 euro.
Interesant este că românii, deşi se declară nemulţumiţi de practica darului către doctor, sunt de acord cu ea, potrivit unui studiu referitor la corupţie prezentat recent de ministerul de interne.
Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a Colegiului Medicilor cuprinde această revendicare cu privire la statutul profesiei de medic, care, după cum declară preşedintele Colegiului Medicilor, profesor doctor Vasile Astărăstoaie, este deja trecută în lege, dar nu este respectată.
"Fac ceea ce nu se întâmplă nicăieri în Uniunea Europeană, şi anume aplică un articol potrivit căruia, chiar dacă nu este funcţionar sau funcţionar public, medicul este bugetar, este echivalat cu funcţionarul sau cu funcţionarul public şi ajunge în situaţia în care nu se bucură de protecţia pe care o are un funcţionar sau un functionar public, în schimb are toate obligaţiile din acest domeniu.
"Dacă nu, ceea ce am declarat în Adunarea generală, demisia în bloc a medicilor. Unii deja au demisionat, plecând din sistem în alte ţări, dar o demisie în întregime a medicilor, pentru că medicii nu mai acceptă să fie şantajaţi de către un stat cu o democraţie formală, nu cu o democraţie reală", a spus Vasile Astărăstoaie.
Ministrul sănătăţii susţine că medicina este o profesie liberală
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, susţine şi el că medicina este o profesie liberală.
Prin urmare, medicul nu este funcţionar public şi recunoaşte că statutul actual al medicilor este unul cel puţin ciudat.
"Conform încadrării spitalelor acum în instituţii publice, ei au un statut ciudat, adică nu sunt funcţionari publici, dar au responsabilităţi ca funcţionari publici.
"Proiectul nou de lege prevede ca spitalele să aibă autonomie managerială şi financiară, să nu mai fie considerate unităţi bugetare, deoarece ele realizează venituri din activitate proprie contractuală cu terţi plătitori, care pot fi asiguratori privaţi sau asiguratori publici. Prin urmare, nici medicul nu mai este tratat ca fiind un funcţionar public", a declarat Vasile Cepoi.
Una dintre soluţiile propuse de medici este cuprinsă şi în noua lege a sănătăţii.
"Ar putea să existe ceea ce noua lege propusă introduce, sistem privat în spitalul public. Cu alte cuvinte, un medic, în timpul cât este plătit, vede cinci pacienţi. Pe urmă, urmează lista de programare.
"Cine vrea să nu intre pe listă şi în continuare şi să fie văzut de acel medic plăteşte la vedere spitalului, spitalul varsă cotă aparte pentru medic şi ambele părţi câştigă", a afirmat Vasile Astărăstoaie.
Asociaţii de pacienţi din România susţin, la rândul lor, statutul de profesie liberală pentru medici şi cred că aceasta este soluţia cea mai bună pentru a menţine profesioniştii în ţară.
"Medicul ar urma să fie retribuit conform muncii"
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că statutul de profesie liberală şi de practician liberal, i-ar da posibilitatea medicului să fie retribuit conform muncii pe care o depune şi a responsabilităţii pe care o are vizavi de pacienţii săi.
Una dintre soluţiile propuse de Colegiul Medicilor este şi cea stipulată în noua lege, conform căreia se va crea posibilitatea medicilor să lucreze în spitalele de stat, dar, după terminarea programului, în regim privat.
Cezar Irimia consideră că acest lucru nu îi va afecta pe pacienţi.
"Cu siguranţă, nu, deoarece pacientul care dispune de o sumă oarecare în buzunar îşi poate permite să consulte un medic în regim privat, iar cel care nu dispune şi, conform asigurării pe care o are, să beneficieze de serviciile medicului în sistem de stat", a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Noua lege a sănătăţii va fi supusă dezbaterii publice timp de două luni, după care va intra în parlament pentru aprobare, în luna septembrie.