Se adânceşte deficitul de cont curent şi creşte datoria externă totală
Deficitul de cont al României s-a majorat cu 38,5% în primele nouă luni ale anului, iar investiţiile străine directe au scăzut cu 5,74%
Articol de Iulian Olescu, 14 Noiembrie 2018, 02:50
În primele nouă luni ale anului, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 6,6 miliarde de euro, comparativ cu aproape 4,8 miliarde în perioada similară din 2017, modificare cauzată în principal de balanţa bunurilor care a consemnat un deficit mai mare cu aproximativ un miliard şi jumătate de euro.
Pe de altă parte, în primele trei trimestre ale lui 2018 datoria externă totală a crescut cu 634 de milioane de euro, şi a ajuns la aproape 98 de miliarde de euro din care 30,5% reprezintă datoria externă pe termen scurt.
Analistul economic Aurelian Dochia spune că vorbim de o tendinţă care a început în urmă cu aproximativ doi ani de zile de creştere în tandem a datoriei externe şi a deficitului de cont curent.
Aurelian Dochia: "Unul din cei mai importanţi factori este acela că cererea internă a crescut foarte mult, ca urmare a măsurilor luate de creşterea salariilor şi introducerea impozitelor, şi această cerere suplimentară s-a îndreptat într-o bună măsură către produse de export care au crescut deficitul comercial în primul rând, care este factorul principal al deficitului de cont extern.
Deficitul comercial se fianţează prin împrumut din exterior. România a avut o poziţie bună, ca să se împrumute cu uşurinţă şi la costuri scăzute. De câţiva ani de zile a profitat de această ocazie dar iată că acum începe să devină un ternd care are accente îngrijorătoare, penrtu că la un moment dat creşterea aceasta a datoriei, în condiţiile în care ritmul de creştere a economiei frânează foarte puternic, ar putea să ne creeze probleme.
Noi avem o datorie publică scăzută abia la 35% din PIB, printre cele mai scăzute din Europa, dar ritmul de creştere a acestei datorii în ultimii ani a fost unul din cele mai mari din Europa, şi lucrul ăsta poate să ne explodeze în faţă, pentru că costurile de împrumut deja au început să crească, şi din păcate investiţiile străine directe nu sunt deosebit de dinamice, sunt departe de nivelurile care erau atinse acum câţiva ani, şi ştim bine că această sursă de finanţare din investiţii străine directe era cea mai bună sursă pentru acoperirea deficitului extern".
Investiţiile străine directe în România au depăşit 3,5 miliarde de euro pe primele nouă luni, fiind însă cu peste 210 milioane mai reduse decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.