Scutul antirachetă de la Deveselu, operaţional în 2016
Responsabilul american Frank Rose a mulţumit României şi a afirmat că baza din ţara noastră este crucială pentru sistemul de apărare anti-rachetă.
13 Ianuarie 2016, 06:24
Responsabilul american Frank Rose, asistent al secretarului de stat pentru controlul armamentului, spune că scutul antirachetă de la Deveselu va deveni operaţional în 2016 şi că activităţile militare vor debuta cu teste ce vor dura câteva luni sub coordonarea Comandamentului Aliat din Europa.
El a mulţumit României şi a afirmat că baza din ţara noastră este crucială pentru sistemul de apărare anti-rachetă.
La Cartierul General al NATO din Bruxelles, asistentul secretarului de stat american pentru controlul armamentelor, Frank Rose, a organizat o masă rotundă cu presa, discursul său incluzând teme precum sistemul de apăare anti-rachetă a NATO, Tratatul de interzicere a rachetelor nucleare cu rază medie de acţiune şi în special despre violarea acestui tratat de către Rusia.
Oficialul american a fost negociator-şef pentru bazele anti-rachetă din România, Polonia şi Turcia.
"Vreau să mulţumesc României pentru excelenta cooperare. Aşa cum am mai spus, baza din România, Aegis Ashore, este crucială pentru sistemul de apărare anti-rachetă. În mod esenţial baza de la Deveselu va mări capacitatea de apărare a sudului şi estului Europei în faţa ameninţărilor balistice", a declarat Frank Rose, răspunzând la o întrebare adresată de Radio România privind importanţa facilităţilor sistemului anti-rachetă din ţara noastră.
Baza anti-rachetă din România a servit ca exemplu pentru cea care se construieşte în Polonia şi care va deveni operaţională în 2018.
Totodată, Frank Rose a avertizat Kremlinul în legătură cu orice tendinţă a acestuia de a transforma Peninsula Crimeea într-o bază nucleară rusească la Marea Neagră.