Scutul antirachetă, "contribuţie vitală" a României la NATO
Una dintre temele importante ale Adunării Parlamentare a NATO, începută vineri la Bucureşti, este scutul antirachetă ce va fi amplasat în România. Oficialii NATO vor mai analiza situaţiile din Afganistan sau Africa.
Articol de Alina Stănuţă, 07 Octombrie 2011, 18:42
Decizia României de a găzdui componente-cheie ale sistemului de apărare antirachetă înseamnă o contribuţie vitală la securitatea întregii Alianţe, a afirmat vineri Karl Lamers, preşedintele Adunării Parlamentare a NATO.
Declaraţia a fost făcută la Bucureşti, înaintea deschiderii lucrărilor celei de-a 57-a reuniuni a acestei organizaţii, pe parcursul căreia va fi dezbătută şi relaţia NATO cu Rusia.
O altă chestiune care se regăseşte pe ordinea de zi e prezenţa militară internaţională de menţinere a păcii în Kosovo, aşa-numita misiune EULEX, din care România a decis recent să se retragă total odată cu încheierea mandatului.
Preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Karl Lamers, declara la Palatul Parlamentului, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, că una dintre temele importante ale reuniunii se va axa şi pe situaţia din Afganistan după 2014, când operaţiunile militare vor lua sfârşit în această ţară.
Oficialul NATO declara că este important ca cetăţenii din Afganistan să se simtă în siguranţă, precizând că stabilitatea din această ţară este importantă pentru întreaga omenire.
Nordul Africii, scutul antirachetă sau situaţia din Serbia sunt alte teme de importanţă care vor fi dezbătute de sâmbătă la Bucureşti.
La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declara că a pledat în discuţia cu Karl Lamers pentru găsirea unui echilibru între SUA, NATO şi ţările mari din zona Afganistanului, adică India sau China.
Referindu-se la situaţia din Libia, preşedintele Senatului declara că s-a discutat şi despre modul în care România poate ajuta această ţară.
Discuţia celor doi oficiali a atins şi tema bugetelor militare ale ţărilor NATO.