Scutul american antirachetă "este defensiv"
România nu a primit în trecut garanţii antirachetă de la nimeni şi are obligaţia să şi le asigure ea însăşi în parteneriate cu aliaţii, a afirmat preşedintele Traian Băsescu în cadrul unui discurs în cadrul AP NATO.
Articol de Răzvan Stancu, 10 Octombrie 2011, 12:56
În cadrul unui discurs în cadrul Adunării Parlamentare NATO, preşedintele Traian Băsescu a declarat că elementele din scutul antirachetă care vor fi amplasate pe teritoriul României sunt defensive iar speculaţiile şi dorinţa unor de a le amplifica şi pune sub semnul întrebării bunăvoinţa României arată lipsa de cooperare.
"Vreau să subliniez că rachetele de pe teritoriul României sunt rachete defensive. Speculaţiile şi dorinţa unora de a le amplifica şi a pune sub semnul întrebării bunăvoinţa României arată lipsă de cooperare", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a mai adăugat că România nu a primit vreodată garanţii antirachetă de la nimeni şi are obligaţia să şi le asigure ea însăşi în parteneriate cu aliaţii.
"De altfel, România, deşi e o ţară medie, nu a cerut niciodată sau nu a primit garanţii antirachetă de la nimeni şi are obligaţia să şi le asigure ea însăşi prin parteneriate cu aliaţii", a mai spus şeful statului.
Noile riscuri şi ameninţări pe care le ridică dezvoltarea tehnologică în domeniul rachetelor, preocupă România, ca stat aflat la limita frontierei estice a Alianţei NATO, a afirmat Traian Băsescu.
"Proliferarea tehnologiei de rachete creşte pentru toţi riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este în egală măsură expusă la astfel de riscuri. În cadrul recentei vizite în Statele Unite a fost semnat acordul care reglementează amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă a SUA.
"E un moment important din perspectiva raporturilor bilaterale şi, pe de altă parte, din perspectiva dezvoltării capacităţii de apărare antirachetă a NATO", a apreciat şeful statului.
Elementele sistemului american care vor fi amplasate pe teritoriul României vor reprezenta o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţii NATO de a-şi proteja populaţiile şi teritoriile statelor membre în faţa riscului de atacuri cu rachete, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.