Scumpirea benzinei, rezultatul "cedării rezervelor de petrol"
Potrivit premierului Emil Boc, variaţiile de preţ ale carburanţilor sunt rezultatul contractului de privatizare a Petrom, semnat în 2004, care a fost în defavoarea statului.
Articol de Roman Muşat, 08 Martie 2011, 15:50
Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la creşterea preţului la carburanţii comercializaţi de Petrom, că statul român nu poate interveni decât prin controale privind legalitatea acestor creşteri de preţ.
Primul ministru a explicat situaţia actuală prin faptul că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate, în 2004, printr-un contract defavorabil statului român.
"Asta înseamnă să nu ai sub control rezervele petroliere ale ţării şi să închei contract cu Petrom, aşa cum a încheiat altcineva în 2004; şi nu vreau acum să fac atacuri politice. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, asta înseamnă să stabileşti printr-un contract până în 2014 că nu poţi să intervii pe redevenţe."
"Asta înseamnă să faci contracte în defavoarea statului, ca acum să utilizezi doar mijloace colaterale de control, prin ANAF sau Consiliul Concurenţei, pentru a verifica dacă aceste lucruri au o susţinere reală sau nu. Evident că voi continua analizele şi cercetările împreună cu Consiliul Concurenţei şi ANAF", a afirmat Emil Boc.
OMV PETROM, controlată de grupul austriac OMV, a majorat marţi, pentru a doua oară într-o săptămână, preţul benzinei şi al motorinei, după ce, anul trecut, creşterea preţurilor la carburanţi a depăşit 20%.
În 2004, în mandatul guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro.
OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 milioane euro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participaţia de 51%.
Prin contractul de privatizare, compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul de stat.