Scrumbia de Dunăre îşi cere drepturile
Scrumbia de Dunăre afumată, primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunării, ar putea primi anul viitor certificat european Indicaţie Geografică Protejată.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Octombrie 2016, 10:26
Scrumbia de Dunăre afumată ar putea primi certificat european IGP anul viitor.
Scrumbia de Dunăre afumată, primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunării, ar putea primi anul viitor certificat european Indicaţie Geografică Protejată (IGP), dosarul privind cererea de atribuire a acestuia fiind transmis zilele trecute Uniunii Europene.
Asociaţia Ro-Pescador a început procedura pentru obţinerea certificatului IGP în anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opoziţie naţională, astfel încât Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumată de Dunăre.
Scrumbia de Dunăre migrează în perioada martie- august din Marea Neagră în Dunăre pentru reproducţie, atunci când pescarii din comunităţile riverane fluviului pot să o şi captureze.
Specia este recunoscută drept cel mai bogat peşte în grăsimi la nivelul ei de mărime.
România are în momentul de faţă trei produse certificate IGP, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni, UE înregistrând deja cererile pentru acordarea acestui certificat pentru alte două produse, cârnaţii de Pleşcoi şi novacul afumat din Ţara Bârsei.
La nivel european, există 1.374 de produse agro-alimentare certificate IGP, DOP sau STG.
Certificatul IGP atestă faptul că produsul este originar dintr-o anumită regiune şi posedă o calitate specifică atribuite originii geografice, condiţiile de recunoaştere a produselor IGP permiţând ca materiile prime folosite să provină din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de producţie să aibă loc în afara ariei geografice de origine, informează Agerpres.