Scriitorul Paul Goma va primi indemnizaţie de merit
Comitetul director al Uniunii Scriitorilor din România a votat vineri, în unanimitate, acordarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma.
Articol de Paul Poteraşi, 06 Octombrie 2012, 16:22
Comitetul director al Uniunii Scriitorilor din România a votat vineri, în unanimitate, acordarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma, se arată într-o postare pe blogul personal al liberalului Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte al USR.
Indemnizaţiile de merit se acordă, în număr limitat şi potrivit legii, unor oameni de cultură care, prin valoarea operei lor, recunoscută în plan intern şi internaţional, aduc o contribuţie meritorie la îmbogăţirea culturii române.
Indemnizaţiile de merit constau în acordarea unei sume lunare, echivalente cu salariul mediu pe economie.
Liberalului Varujan Vosganian a fost cel care a făcut propunerea privind acordarea indemnizaţiei de merit scriitorului Paul Goma, ca semn de recunoaştere a întregii sale activităţi.
Propunerea a fost susţinută de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.
Indemnizaţiile de merit au mai fost acordate în cadrul aceleiaşi întruniri, scriitorilor Mihai Zamfir, Al. Călinescu, Nichita Danilov.
Anul trecut, scriitorul Paul Goma a primit din partea ministerului de interne dovada faptului că nu i-a fost retrasă cetăţenia română, iar Consiliul USR a reconfirmat calitatea sa de membru al Uniunii.
Paul Goma i-a acordat un mandat lui Varujan Vosganian pentru a-l reprezenta în relaţiile cu Uniunea Scriitorilor şi cu autorităţile române, în baza căruia s-a făcut solicitarea pentru acordarea indemnizaţiei de merit.
Cine este Paul Goma?
Paul Goma s-a născut în 2 octmbrie 1935 în Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de învăţători români.
Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.
În 1971, a fost propus pentru a fi exclus din PCR, în care se înscrisese în august 1968, din cauza publicării integrale a romanului "Ostinato” în RFG, la editura Suhrkamp, roman pe care cenzura i-l ciopârţise în ţară.
Un an mai devreme, la Radio Europa Liberă fuseseră citite fragmente din romanul său Uşa (noastră cea de toate zilele).
În 1977, Paul Goma a reuşit să trimită la Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului în România.
Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio.
În consecinţă, a fost permanent urmărit, apoi arestat şi bătut de Securitate.
Însă, fiind bine cunoscut în Occident şi susţinut de organizaţia neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International, Paul Goma nu mai putea fi judecat şi condamnat fără a stârni proteste în străinătate.
La 20 noiembrie 1977 lui Paul Goma, soţiei şi copilul, le-a fost retrasă cetăţenia română şi au fost expulzaţi în Franţa. Ajunşi la Paris, au cerut azil politic.
Aici scriitorul Paul Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a conducătorului lui, Nicolae Ceauşescu.
A sprijinit înfiinţarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność.